Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava unutar 1-2 radna dana

Promo icon

Besplatna dostava iznad 40€!

Promo icon

Jamstvo povrata novca unutar 14 dana

Promo icon

Dokazana kvaliteta

Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava unutar 1-2 radna dana

Promo icon

Besplatna dostava iznad 40€!

Promo icon

Jamstvo povrata novca unutar 14 dana

Promo icon

Dokazana kvaliteta

Kako djeluje indijski trputac-“kralj probave”?

U dugim, tmurnim zimskim popodnevnim satima obilježenim nedostatkom sunca, posebno volimo posegnuti za utješnom, premasnom i neuravnoteženom prehranom. Prehranom punom ‘praznih’ kalorija, masti i šećera. Na to naše tijelo reagira s dodatnim nepravilnostima u konzumaciji , kao i s raznim gastrointestinalnim problemima.

 

Ukoliko imate problema sa zatvorom i nadutošću, brzo nakupljate suvišne kilograme, unatoč prilagodbi prehrambenih navika, onda ovo morate pročitati do kraja. Zatvor pogađa mnoge ljude, ali najčešće se ne smatra ozbiljnim problemom, iako utječe i na druge zdravstvene komplikacije.

Kako djeluje indijski trputac u praksi?

Zasigurno se pitate što je indijski trputac. Indijski trputac (Plantago psyllium) izvrstan je izvor dijetalnih vlakana, pa ga često nazivaju “čistačem crijeva”, uz to djeluje kao prirodni lijek za mršavljenje. Nakon konzumacije trputac nabubri u gastrointestinalnom traktu i u crijevima stvara masu, koja putujući kroz probavni trakt, veže štetne tvari i čisti crijeva.

 

Ako truptac jedemo prije obroka, daje nam osjećaj sitosti, koji sprečava prejedanje. Trputac jednogodišnja biljka iz roda trpuca. Proizvodi sitno sjeme koje se koristi kao prirodno mehaničko sredstvo za poticanje probave zbog sposobnosti sluzi i bubrenja. Konzumacija psyllium ne samo da pomaže u regulaciji probave već i smanjuje razinu kolesterola i masti u krvi. Preporučuje se uzimanje uz obrok, zobg većeg učinak na razinu šećera u krvi.

Kako deluje indijski trpotec, “kralj prebave”?

Uspješno rješava zatvor. Psyllium se veže za djelomično probavljenu hranu koja prelazi iz želuca u tanko crijevo. Utječe na apsorpciju vode, što povećava veličinu i vlažnost stolice i stoga djeluje protiv zatvora. Učinkovit je i protiv proljeva ili proljeva, jer ne samo da sprečava zatvor, već i normalizira stolicu.

Indijski trputac djeluje i kao pomoć pri mršavljenju, jer viskozni spoj koji čine psyllium i voda pomaže u kontroli osjećaja sitosti ili gladi čime dolazi može doći do gubitka kilogram. Budući da psyllium veže masti i žučne kiseline, ubrzava njihovo izlučivanje iz tijela. Jetra troši kolesterol u procesu nadomještanja izlučene kiseline pri stvaranju nove, pa se razina kolesterola u krvi smanjuje, pa tako i razina lošeg LDL kolesterola u tijelu, a istovremeno povećava razinu dobrog, HDL kolesterol, kao što je pokazalo jedno istraživanje, uključivalo je dijabetičare s dijabetesom tipa 2.

Konzumacija dodatka prehrani indijskog trputca ima blagotvoran učinak na srce, jer uključivanje vlakana topivih u vodi u prehranu, poput psylliuma, smanjuje broj triglicerida u krvi, smanjuje razinu krvnog tlaka i rizik od srčanih bolesti. Gutanje psylliuma također ima probiotički učinak na crijeva i uzgaja dobre crijevne bakterije. U bolesnika s ulceroznim kolitisom, četiri mjeseca uzimanja psylliuma smanjila su probavne poremećaje za gotovo 70 posto. Smatra se da je kombinacija psylliuma i probiotika također uspješna u liječenju Crohnove bolesti.

 

-50%

Indijski trputac u prahu Bio paket

Za prirodno uravnoteženu probavu
  • Ekološki uzgoj
  • Visok udio prehrambenih vlakana
  • Pomaže održati pravilnu razinu kolesterola
  • Pomoć pri probavnim smetnjama
500g | za 50 dana
Redovna cijena: 29,78 
14,89 
i uštedite 14,89 

Konzumacija indijskog trputca za čista crijeva i dobru probavu

Po unosu indijski trputac nabubri u gastrointestinalnom traktu i stvara u crijevima ‘masu’ koja putujući probavnim traktom veže štetne tvari u crijevima, pročišćavajući ih.

Ako ga jedemo prije obroka, daje nam osjećaj sitosti, koji sprečava prejedanje. Prehrambeni dodatak slovenske marke Nature’s Finest indijski trputac u prahu Bio 250g pomaže prirodno poboljšati probavu. Ekološki je uzgojen i može se pohvaliti visokim udjelom dijetalnih vlakana, čime pomaže u kontroli razine kolesterola i blagotvorno djeluje na probavu.

Zašto koristiti indijski trputac za bolju probavu?

Indijski trputac prirodni je i organski sastojak koji, za razliku od lijekova protiv zatvora, ne izaziva ovisnost i ne ispire važne hranjive sastojke. Konzumacija je bez nuspojava. Lijekovi protiv zatvora mogu sadržavati umjetne sastojke, uzrokovati ovisnost (tj. Sindrom lijenog crijeva), mogu isprati važne hranjive sastojke i imati druge nuspojave.

Psilium ili indijski trputac pomaže pri zatvoru

Zatvor je porez na sjedilački i neaktivni način života. Suvremeni čovjek većinu svog vremena provodi za računalom i sjedeći. Nedostatak vježbe usporava metabolizam, što zauzvrat dovodi do rjeđeg pražnjenja crijeva i posljedičnog zatvora. Zatvor ponekad uzrokuje i prenizak unos tekućine, stoga je važno piti 1,5 do dvije litre vode dnevno. Tekućina olabavi stolicu i pridonosi većem volumenu, što olakšava redovito pražnjenje crijeva.

 

Na usporenu i lijenu probavu utječe i konzumacija prerađene hrane, stoga se moramo truditi jesti što manje prerađenu i što prirodniju hranu. Hranu koja sadrži vitamine, minerale i druge hranjive sastojke koji su potrebni tijelu. Adekvatan unos dijetalnih vlakana također je važan za aktivnu probavu!

Zatvor može biti uzrokovan uporabom određenih lijekova, uključujući redovitu upotrebu umjetnih laksativa. Prisutnost hemoroida može nas upozoriti probelem vezane za zatvor. Ovu bolest uzrokuje proširena vena na anusu, što može dovesti do neugodnosti i bolova. Javljaju se kada različiti čimbenici (trudnoća, loša prehrana, kronični zatvor, kronični proljev, nedostatak vlakana u prehrani, dugo sjedenje) povećavaju vene.

Krvarenje, bol i svrbež oko anusa upozoravaju nas na hemoroide, također možemo primijetiti istijecanje stolice i sluzi u stolici. Da biste spriječili hemoroide, ključno je da stolica bude mekana, da se ne zadržava i da se redovito cijedi bez naprezanja. To se može postići konzumiranjem dovoljno dijetalnih vlakana koja dobivamo u žitaricama – zobene pahuljice (Beta Glucan), chia sjemenke, trputac te neko voće i povrće. Uz to, moramo osigurati i dovoljan unos tekućine – biljnih čajeva.

 

 

Konzumacijom najmanje 30 g dijetalnih vlakana dnevno, konzistencija stolice bit će promjerena, a stolica će biti redovita, što je bitan čimbenik u sprječavanju stvaranja hemoroida.

Kako deluje indijski trpotec, “kralj prebave”?

Kako koristimo dodatak prehrani psilium?

To je topivo vlakno dobiveno iz sjemena indijskog trputca, koje se uglavnom nalazi u Indiji. Ovaj dodatak prehrani obično se nalazi u obliku kapsula, praha ili ljuski, a najčešće se koristi kao blagi laksativ. Budući da je vrsta topivih vlakana, može proći kroz probavni sustav, bez da se potpuno razgradi ili apsorbira.

Kad upije vodu, postaje viskozni spoj koji djeluje protiv proljeva, zatvora, kolesterola, prekomjerne težine, a također regulira krvni tlak i razinu šećera u krvi. Preporuča se konzumacija 5 do 10 grama psylliuma uz jedan ili više dnevnih obroka. Također je važno piti dovoljno vode dok jedete indijski trputac i tijekom dana. Zbog laksativnih učinaka, preporučuje se konzumacija 5 grama psylliuma s čašom vode tri puta dnevno, a kasnije se redovnom uporabom količina može povećati.

Prilikom odlučivanja o količini trebali bismo se voditi uputama na pakiranju, jer koncentracija psylliuma ovisi o proizvodu koji koristimo. Sada svoje rješenje za urednu probavu možete dobiti na Nature’s Finest policama i to  po 30% nižoj cijeni. Unaprijed se pobrinite da vam konzumacija delicija i slastica ne stvara probleme s probavom ili zatvorom.

Delivery
Samo još 40€ do BESPLATNE DOSTAVE
Proizvodi u košarici

Nema proizvoda u košarici.

Posebna ponuda samo ovdje!

Dodajte u narudžbu i uštedite!

-80%
Collagen Coffee*

Ukusna kava koja pomaže u borbi protiv bora, hidratizira kožu, štiti stanice od oksidativnog oštećenja i daje svježi val energije!

30,80  6,16 
-63%
Detox Urinary*

2-u-1 formula za detoksikaciju koja pomaže očistiti tijelo i poboljšati eliminaciju toksina

26,90  9,95 
-80%
DETOX TEA paket

Savršena kombinacija dva čaja

59,39  11,88