Što je štitnjača? Štitnjača je dio endokrinog sustava koji je u osnovi skupina žlijezda. Poznata kao mali organ u obliku leptira u grlu, vrlo je važna za naše zdravlje i... Štitnjača – nepravilna funkcija i prirodno liječenje | Nutrisslim hr
0,00 kn
Prijava
sakriti red
 • Besplatna dostava za kupovinu iznad 300 HRK.
 • Kontrola kvalitete prema HACCP standardima.
 • Brand poznat u više od 30 zemalja širom svijeta.
 • 100% sigurna kupnja plaćanje. Provjerena web trgovina.

Štitnjača – nepravilna funkcija i prirodno liječenje

Što je štitnjača?

Štitnjača je dio endokrinog sustava koji je u osnovi skupina žlijezda. Poznata kao mali organ u obliku leptira u grlu, vrlo je važna za naše zdravlje i dobar osjećaj. Žlijezda proizvodi hormone koji uravnotežuju raspoloženje i razne funkcije u tijelu. Štitnjača izlučuje hormone štitnjače izravno u krv te se oni distribuiraju u razna tkiva.

štitnjača

Hormoni štitnjače utječu na brojne vitalne tjelesne funkcije.

„Hormoni štitnjače utječu na brojne vitalne tjelesne funkcije, uključujući otkucaje srca, održavanje kože, rast, regulaciju temperature, plodnost i probavu. Oni pomažu i srcu, mišićima i drugim organima da normalno funkcioniraju“, kaže dr. Jerome M. Hershman, profesor medicine na Medicinskom fakultetu David Geffen na sveučilištu UCLA.

Zadaća je štitnjače uzimanje joda koji se nalazi u nekoliko namirnica i pretvaranje joda u hormone štitnjače: tiroksin (T4) i trijodtironin (T3). Stanice štitnjače jedine su stanice u tijelu koje mogu apsorbirati jod. Te stanice ujedinjuju jod s aminokiselinom tirozina u hormonima T3 i T4 koji se zatim puštaju u krvotok i prenose po tijelu, gdje kontroliraju metabolizam (pretvorba kisika i kalorija u energiju).

Svaka stanica u tijelu ovisi o hormonima štitnjače za regulaciju svog metabolizma. Normalna štitnjača proizvodi oko 80 % hormona T4 i oko 20 % hormona T3, a ipak, T3 ima oko četiri puta veću hormonalnu „moć“ od T4.

„Na ovaj je način štitnjača jedan od „glavnih kontrolora“ koji regulira gotovo sve veće metaboličke funkcije u tijelu“, kaže Cindy Samet, profesorica kemije na koledžu Dickinson u Carlisleu u Pennsylvaniji. „Funkcija mozga, srca i bubrega i tjelesne temperature, rast i snaga mišića – i još mnogo toga – ovise o volji štitnjače“.

Znate li znakove nepravilnog rada štitnjače?

U Hrvatskoj ima između 200 000 i 300 000 ljudi koji se bore s problemima štitnjače i problemima povezanima sa štitnjačom, no većina pacijenata ne zna uzrok svojih problema i ne pripisuju ih poremećajima u radu štitnjače. Da biste normalno živjeli, kretali se i održavali zdravo tijelo, važno je prepoznati hormonalnu neravnotežu i liječiti je na odgovarajući način.

štitnjača

Znakovi da štitnjača ne radi ispravno:

 • povećana tjelesna masa
 • iscrpljenost i depresija
 • suha koža
 • prorjeđivanje i ispadanje kose
 • nesanica
 • problemi sa začećem
 • visok kolesterol
 • visok krvni tlak
 • gubitak seksualne želje
 • hrapav glas i natečeno grlo
 • kronični umor.

Smanjena i povećana funkcija štitnjače

Problemi sa štitnjačom nastaju iz dva potpuno suprotna razloga – smanjene i povećane funkcije hormona štitnjače. Hipotireoza stanje je kada žlijezda funkcionira manje nego što je potrebno za održavanje ravnoteže u tijelu. Kada pretjerano djeluje, naziva se hipertireoza.

Hipertireoza ima nekoliko uzroka. Glavni hormon koji štitnjača izlučuje jest tiroksin, zvan T4. Hipertireoza stanje je koje nastaje kao posljedica prekomjerne proizvodnje hormona T4. Najčešći je uzrok autoimuni poremećaj uzrokovan Gravesovom bolesti, gdje nastaje nekoliko vrsta protutijela.

Simptomi hipertireoze jesu umor ili slabljenje mišića, što dovodi do problema s podizanjem ili penjanjem uz stepenice, pojačana anksioznost, brzi i nepravilni otkucaji srca, nesanica, gubitak težine, povećana učestalost stolice i lagana menstruacija.

Najčešći uzrok hipotireoze jest bezbolno i spontano uništavanje žlijezde zbog autoimunog procesa zvanog Hashimotova bolest. Ostali uzroci uključuju rad štitnjače i liječenje pretjerano aktivne štitnjače.

Simptomi hipotireoze jesu ekstremni umor, depresija, zaboravnost, oticanje u zglobovima, sporiji rad srca, porast tjelesne mase, zatvor i jake menstruacije.

Dovoljan unos joda u organizam od iznimne je važnosti

Jod je mineral koji našem tijelu treba za precizno funkcioniranje štitnjače i drugih organa. Najveći izvor prirodnog keliranog joda jesu morske alge i morske ribe. Kelatni oblik znači da se mineral veže na aminokiseline. Odrasla osoba treba unositi 150 mikrograma joda dnevno.

Ako imamo problema s prekomjernom funkcijom štitnjače, moramo obratiti pozornost na dovoljan unos joda u svoje tijelo. Jod je potreban za sintezu hormona štitnjače, a njegov nedostatak može uzrokovati gušavost ili probleme u razvoju štitnjače. Ali to su ekstremni simptomi koji se pojavljuju ako postoji nevjerojatan nedostatak joda.

Ako nemamo problema sa štitnjačom, to ne znači da unosimo dovoljno joda. Nedostatak joda manifestira se i u obliku drugih simptoma koje na prvi pogled uopće ne pripisujemo nedostatku ovog minerala. Kad unosimo manje joda, često se osjećamo depresivno, a prema nekim istraživanjima još smo manje sposobni za koncentraciju i kognitivne funkcije. Pojavljuje se suha i ljuskava koža, lomljivi nokti, umor, sporija probava, porast tjelesne mase, nepravilni otkucaji srca, smanjenje plodnosti, migrene, ciste jajnika i razvoj štetnih bakterija u crijevima, što dovodi do probavnih smetnji i poremećaja.

Stoga jod mora biti prisutan u svakodnevnoj prehrani u takvom obliku da ga tijelo može apsorbirati. Učinkovitu količinu osiguravamo uravnoteženom prehranom i prirodnim dodacima prehrani.

Prehrana s dovoljno joda i selena

Prehrana u Hrvatskoj ne uključuje dovoljno joda. Zato se moramo potruditi da uživamo u hrani koja ga sadrži u velikim količinama: ribe i morski plodovi, luk, špinat, tikvice, jaja, ananas, jagode, kokos, marelice. Izbor je velik, što znači da nećemo imati problema u sastavljanju raznolikog jelovnika s jodom. Iako nam je potrebno samo 70 mikrograma selena dnevno, ovaj je mikroelement i antioksidans važan za preciznu funkciju štitnjače. U hranu bogatu selenom ubrajamo ribe, rakove, školjke te jetra, meso i jaja.

štitnjača

THYROID – prirodna podrška za štitnjaču

 • Sadržava jod, selen i ajurvedsko bilje.
 • Podržava funkcije štitnjače.
 • Podržava metabolizam energije.
 • Pomaže kod hipotireoze.

Thyroid Support napitak je s okusom limuna koji podupire i regulira rad štitnjače. Jod i selen minerali su koji doprinose normalnoj funkciji štitnjače. L-tirozin jest aminokiselina važna za izgradnju hormona štitnjače. Ashwagandha jest adaptogena biljka koja nas štiti od stresa i time smanjuje razinu hormona kortizola u krvi. Upravljanje kortizolom vrlo je važan čimbenik u ispravnom funkcioniranju štitnjače.

štitnjača


Nutrisslim d.o.o., Obrtna cona 29, 1370 Logatec, Slovenija

T: 01 353 50 51 | F: 01 5653042 | E: infohr@nutrisslim.com

E-NOVOSTI

Budite prvi upoznati o novim ponudama, besplatnim proizvodima i pogodnostima za članove.

Pratite nas

01 353 50 51
Pomoć pri kupnji

Način uplate

© 2019 Nutrisslim. Sva prava rezervirana!

Svi sadržaji na ovim stranicama www.naturesfinest.hr su informativnog karaktera i ne mogu zamijeniti savjet ljekarnika ili liječnika.