Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava unutar 1-2 radna dana

Promo icon

Besplatna dostava iznad 40€!

Promo icon

Jamstvo povrata novca unutar 14 dana

Promo icon

Dokazana kvaliteta

Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava unutar 1-2 radna dana

Promo icon

Besplatna dostava iznad 40€!

Promo icon

Jamstvo povrata novca unutar 14 dana

Promo icon

Dokazana kvaliteta

Grčevi u mišićima – kako ih spriječiti uz pomoć magnezija?

Magnezij je važan element koji je prisutan u ljudskom tijelu u stotinama enzimskih sustava koji sudjeluju u sintezi proteina i osiguravaju pravilan rad mišića, uključujući i srčani mišić. Potreban nam je za metabolizam energije, a također djeluje (zajedno s ostalim mineralima, poput kalcija) u održavanju zdravih kostiju. Više od polovice magnezija u našem tijelu nalazi se u kostima, od 50-60 posto. Magnezij je važan ne samo u enzimskim reakcijama koje su uglavnom uključene u metabolizam energije, već je važan i za održavanje pravilne ravnoteže elektrolita.

 

 

Preporučeni dnevni unos magnezija kod odrasle osobe je 300 do 375 mg, ženama treba tek nešto manje magnezija nego muškarcima. Potrebna dnevna količina magnezija također bi se mogla unijeti u organizam kroz prehranu. Na primjer, ako biste svaki dan pojeli sto grama zobenih pahuljica, 180 grama kuhanog špinata, dvije kriške raženog kruha, jednu espresso kavu i 164 grama kuhane divlje riže. Magnezij, koji nam je potreban za optimalno funkcioniranje tijela, srećom se nalazi u hrani, poput raznih orašastih plodova, cjelovitih žitarica, mahunarki i zelenog povrća, krumpira, mlijeka, peradi, narančama, bananama, vodi te kavi i čaju.

 

Riješite se grčeva u mišićima uz pomoć magnezija

Nažalost, zbog ubrzanog ritma života često zaboravimo jesti pravilno i zdravo. Stoga mnogi ljudi pate od nedostatka magnezija koji se obično manifestira u obliku grčeva i bolova u mišićima te čak i kao nedostatak apetita, povisuje krvni tlak i uzrokuje probleme sa srcem. Srećom, samo se u osoba koje pate od ozbiljnog nedostatka magnezija uočava neravnoteža elektrolita koja je posljedica nedostatka magnezija. Svakako, nije zanemarivo dodati da nedostatak magnezija povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i visokog krvnog tlaka.

 

Jeste li znali da se magnezij (s oznakom Mg u kemijskom periodnom sustavu elemenata) u prirodi nalazi u obliku kristala? Kao takav, naravno prerađen u prah, (ponekad “zapakiran” u kapsule), nudi se kao dodatak prehrani. Kao što je ranije spomenuto, magnezij je uključen u više od 300 enzimskih sustava koji su uključeni u sintezu proteina, diobu stanica, rad mišića, živčanih stanica i srca, regulaciju glukoze u krvi i krvni tlak.

Dragocjeni mineral magnezij također sudjeluje u održavanju zdravih kostiju i zuba, pomaže u održavanju zdravog živčanog sustava i ključan je za normalno mentalno funkcioniranje, održavanje ravnoteže elektrolita i normalno stvaranje molekula DNA i RNA. Stoga osobama koje su pod utjecajem psihičkog stresa i onima u stresu treba više magnezija nego ostalim ljudima.

 

Naše potrebe za magnezijem se razlikuju

Preporučeni dnevni unos magnezija iznosi (govorimo o idealnoj vrijednosti) oko 375 mg kod odrasle osobe. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje dnevnu dozu od 300 mg za liječenje nedostatka magnezija. Potrebe za ovim mineralom ovise o našoj dobi, razdoblju rasta, tjelesnoj aktivnosti, trudnoći ili dojenju, izloženosti stresu, količini tekućine koju svakodnevno pijemo i uzimanju određenih lijekova koji neutraliziraju magnezij te u konačnici, našem općem zdravlju. Veću potrebu za magnezijem imamo tijekom proljeva, povraćanja, uzimanja laksativa i diuretika, konzumiranja alkohola, dijabetesa tipa II ili ako imamo prekomjerno aktivnu štitnjaču.

 

 

Magnezij se u tijelu nalazi u kostima (50-60 posto), 20 posto u mišićima, 19 posto u ostalim mekim tkivima i manje od 1 posto u izvanstaničnoj tekućini. Stoga koncentracija magnezija u krvi ne govori dovoljno o općoj opskrbi magnezija u našem tijelu. Dojilje imaju veće potrebe za magnezijem i trebale bi ga, na ovaj ili onaj način, konzumirati. Kroz obogaćenu prehranu ili uz pomoć dodataka prehrani od čak 390 mg dnevno. Slijede ih trudnice kojima dnevno treba 310 mg magnezija. Odrasli trebaju prosječno 300 do 350 mg dnevno.

Djeca do tri godine trebaju 80 mg magnezija dnevno, a djeca do deset godina trebaju 170 mg dnevno, kažu europski stručnjaci za prehranu. Nedostatak magnezija utječe na ravnotežu elektrolita u tijelu, povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, utječe na smanjenu razinu kalcija i kalija u tijelu. Manji nedostatak može dovesti do zbunjenosti, nedostatka apetita, grčeva u mišićima, utrnulosti, povišenog krvnog tlaka i problema sa srcem.

 

Nedostatak magnezija povezan je s povećanom učestalošću poremećaja metaboličkog sindroma. Više magenzija trebaju konzumirati dijabetičari, starije osobe i osobe koje imaju smanjenu apsorpciju (iz hrane) ili imaju povećano izlučivanje magnezija zbog upotrebe određenih lijekova.

 

 

U prosjeku se 30 do 60 posto unesenog magnezija apsorbira iz gastrointestinalnog trakta, kroz hranu. Smanjenu apsorpciju i gubitak magnezija uzrokuju određena dijetalna vlakna, fitinska kiselina (fitati), kofein, fosfat i neki postupci prerade hrane (kuhanje). Kod crijevnih bolesti, dijabetes tipa II i proljeva apsorpcija magnezija dodatno je smanjena.

Hrana bogata magnezijem

Magnezij je prirodno prisutan u mnogim namirnicama, u principu je dobar izvor magnezija hrana koja sadrži veću razinu klorofila, zelene boje u biljkama i prehrambenih vlakana, puno magnezija ima i u sjemenkama suncokreta, soji, indijskim oraščićima, kakau, bademima, crnom grahu i divljoj riži , kupusu, krumpiru, zobi i raži.

 

Veće količine magnezija sadrže i neke mineralne vode. Dodaci prehrani mogu sadržavati magnezij u raznim oblicima koji se razlikuju po sadržaju magnezija i njegove bioraspoloživosti. Najbolje bioraspoloživi su organski oblici magnezija, posebno magnezijev citrat, ali također i magnezijev glukonat i magnezijev aspartat, anorganski oblici nisu toliko bioraspoloživi i zato su manje učinkoviti (npr. Magnezijev klorid, magnezijev oksid, magnezijev sulfat). Proizvod Magnesium, slovenske marke Nature’s Finest sadrži najkvalitetniji i bioraspoloživi oblik magnezija.

Izdelek ne obstaja!
Delivery
Samo još 40€ do BESPLATNE DOSTAVE
Proizvodi u košarici

Nema proizvoda u košarici.

Posebna ponuda samo ovdje!

Dodajte u narudžbu i uštedite!

-72%
FatBurn Tea*

Doprinosi metabolizmu masti, otklanjanju viška tjelesne težine i prirodnom suzbijanju osjećaja gladi

24,90  6,97 
-63%
Detox Urinary*

2-u-1 formula za detoksikaciju koja pomaže očistiti tijelo i poboljšati eliminaciju toksina

26,90  9,95 
-80%
DETOX TEA paket

Savršena kombinacija dva čaja

59,39  11,88