Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava unutar 1-2 radna dana

Promo icon

Besplatna dostava iznad 40€!

Promo icon

Jamstvo povrata novca unutar 14 dana

Promo icon

Dokazana kvaliteta

Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava unutar 1-2 radna dana

Promo icon

Besplatna dostava iznad 40€!

Promo icon

Jamstvo povrata novca unutar 14 dana

Promo icon

Dokazana kvaliteta

Hrana koja snižava kolesterol

Kolesterol je lipoprotein što znači da se sastoji od molekula masti i molekula bjelančevina. Razlikujemo HDL (lipoprotein velike gustoće) i LDL (lipoprotein niske gustoće) kolesterol. HDL kolesterol naziva se i “dobrim kolesterolom”, a LDL kolesterol “lošim kolesterolom”.

Kolesterol se u velikoj mjeri sintetizira u našem tijelu, a s hranom unosimo samo četvrtinu. Kolesterol je molekula koja je našem tijelu prijeko potrebna. Gradivni je element staničnih membrana i potreban je za stvaranje žučne kiseline i vitamina D. HDL kolesterol također igra ulogu prijenosnika LDL kolesterola u jetri i tako smanjuje ukupnu vrijednost kolesterola u krvi.

 

Zašto dolazi do povišenog kolesterola?

Na povišeni kolesterol utječe nekoliko čimbenika. Krivi mogu biti geni, nepravilna prehrana, nedostatak vježbanja ili pušenje. Kada otkrijemo da imamo prekomjernu razinu kolesterola u krvi započinje liječenje koje nikada ne prestaje.

 

Kako možemo smanjiti kolesterol pomoću prehrane?

Možemo si pomoći slijedeći opća načela zdrave prehrane, a posebno bismo trebali izbjegavati životinjske masti, masno meso i mesne prerađevine, prženu hranu, jednostavne ugljikohidrate i slatkiše.

Birajmo hranu bogatu dijetalnim vlaknima, voće, povrće, mahunarke i cjelovite žitarice. Također, vrlo je korisno koristiti dodatke prehrani i neke začine:

Sjemenke lana i cimet dodajte smoothijima i voćnim salatama, a kurkumu kuhanim jelima. Kurkuma podržava kardiovaskularne funkcije, cimet pomaže u izgradnji HDL kolesterola, a laneno sjeme pomaže u regulaciji probave –  sve to pozitivno utječe na razinu kolesterola i triglicerida u krvi.

 

Koristimo indijski trputac!

Ljuske indijskog trputca ili ljuske Psylliuma sastoje se pretežno od vlakana. Pri kontaktu s vodom stvaraju gel koji se konzumira. Pokazalo se da ljuske indijskog trputca pomažu u smanjenju lipida u plazmi i snižavaju razinu kolesterola. Osim toga, vlakna mogu pomoći u gubitku suvišnih kilograma. Vlakna u psylliumu pridonose boljoj probavi i manjem unosu kalorija iz hrane jer su vrlo zasitna. Pomiješajte žlicu Psylliuma u prahu s 2 dL vode i unesite prije obroka.

Istodobno, ne zaboravimo da je umjerena tjelesna aktivnost također vrlo važna u borbi protiv kolesterola i drugih suvremenih civilizacijskih bolesti.

Delivery
Samo još 40€ do BESPLATNE DOSTAVE
Proizvodi u košarici

Nema proizvoda u košarici.

Posebna ponuda samo ovdje!

Dodajte u narudžbu i uštedite!

-72%
FatBurn Tea*

Doprinosi metabolizmu masti, otklanjanju viška tjelesne težine i prirodnom suzbijanju osjećaja gladi

24,90  6,97 
-63%
Detox Urinary*

2-u-1 formula za detoksikaciju koja pomaže očistiti tijelo i poboljšati eliminaciju toksina

26,90  9,95 
-80%
DETOX TEA paket

Savršena kombinacija dva čaja

59,39  11,88