Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava unutar 1-2 radna dana

Promo icon

Besplatna dostava iznad 40€!

Promo icon

Jamstvo povrata novca unutar 14 dana

Promo icon

Dokazana kvaliteta

Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava unutar 1-2 radna dana

Promo icon

Besplatna dostava iznad 40€!

Promo icon

Jamstvo povrata novca unutar 14 dana

Promo icon

Dokazana kvaliteta

Kako poboljšati pamćenje i koncentraciju?

Ašvaganda ili u originalu ashwagandha je također poznata kao zimska trešnja ili indijski ginseng zbog svojih pomlađujućih svojstava. Jedna je od najvažnijih indijskih biljaka i uvijek je bila vrlo cijenjena u ayurvedskoj medicini zbog stimulativnog učinka na naše raspoloženje.

 

Ayurveda djeluje na principu da je bolest bolje spriječiti nego liječiti. Ljekovita snaga ašvaganda (ashwagandhe) dolazi od količine antioksidansa koje sadrži. Najmoćniji antioksidanti koje sadrži su polifenoli, koji štite ljudsko tijelo od napada slobodnih radikala i stoga pomažu usporiti starenje tijela, smrt moždanih stanica i borbu protiv toksina u tijelu. Flavonoidi, koji su također polifenoli, mogu izravno uklanjati slobodne radikale i zaštititi vitamin C od oksidacije.

Ašvaganda ima adaptogena svojstva, pomaže u odgovoru tijelu na stres i ima sposobnost povratka hormonalne ravnoteže. Također pridonosi zdravlju kože i blagotvorno djeluje na srce i krvne žile.

 

Korijen ašvagande (Withania somnifera) ili čudotvorne biljka s Himalaje nas umiruje i štiti od stresa. Omogućava miran san, okrepljuje i jača organizam. Ašvaganda uspijeva na Bliskom Istoku, u Indiji, Kini i dijelovima Afrike. Za rast treba toplu, ali ne previše vlažnu klimu. Spada u nisko drvenasto grmlje iz porodice solanaceae ili pasjera, raste do visine od 75 cm. Grm cvjeta žutozelenim zvonolikim cvjetovima, a u jesen se na njemu pojavljuju narančastocrveni plodovi.

Pozitivni učinci na zdravlje

Smeđi korijen Ašvagande, koji se koristi u mljevenom prahu, ima pozitivne učinke na zdravlje. Nakupljaju se mladi korijeni koji se moraju pravilno osušiti, sam proces sušenja utječe na sadržaj ljekovitih tvari u mljevenom prahu. Koristi se i lišće. Okus ašvagande je gorak i oštar, stoga je konzumiramo u kapsulama ili je dodajemo u prahu u slađe smoothieje.

Ašvaganda nema mnogo vitamina i minerala, ali i dalje se smatra kraljicom ayurvedske medicine. Razlog tome su vitanolidi koje u prirodi nije lako pronaći, nalaze se uglavnom u biljkama roda razhudnikovke. Korijeni ašvagande sadrže 0,2% vitanolida, što znači oko 22 mg tvari u jednom korijenu. Što je biljka zrelija, to je sadržaj vitanolida veći .

Poboljšajmo pamćenje i koncentraciju s ašvagandom

Ašvaganda sadrži oko 80 različitih aktivnih tvari, uključujući alkaloide, steroidne laktone, saponine i željezo. Ašvaganda djeluje blagotvorno kod bolesti povezanih sa starenjem i bolesti povezanih s oslabljenim imunološkim sustavom. Budući da je adaptogena biljka, pomaže organizmu da se lakše nosi sa stresnim situacijama prilagođavajući ga raznim nepovoljnim okolnostima (hladnoći, vrućini, stresu, kontaktu s mikroorganizmima itd.).

Adaptogeni balansiraju lučenje hormona i na taj način ispravljaju sve poremećene ravnoteže u tijelu. U ayurvedskoj medicini koriste se za jačanje općeg zdravstvenog stanja tijela i produljenje životne dobi. Ašvaganda doprinosi emocionalnoj stabilnosti i poboljšava pamćenje i sposobnost učenja.

Konzumiranje ašvagande povećava količinu crvenih i bijelih krvnih stanica, a time značajno poboljšava imunološki sustav tijela. Ašvaganda ima slično antioksidativno djelovanje kao i čičak, koji se koristi za održavanje zdravlja jetre. Ašvaganda kao adaptogen omogućuje tijelu da se bolje nosi s kroničnim stresom. Sličan učinak imaju korijen ruže, sibirski ginseng, schisandra i maca. Konzumiranje Ašvagande dobra je alternativa hormonskom liječenju i pomaže kod dobnih degenerativnih bolesti poput demencije i artritisa, a te su bolesti često uzrokovane oslobađanjem slobodnih radikala. Ašvaganda sadrži vitanolide s antioksidativnim djelovanjem koji love ove slobodne radikale. Zbog svojih protuupalnih svojstava uspješno zaustavlja napredovanje kroničnih upalnih bolesti poput artritisa (upala zglobova).

 

Ašvaganda se obično uzima u kurama koje se ponavljaju par puta godišnje (preporučuje pauzama između). Kura ne bi smjela trajati duže od 4 do 8 tjedana. Ovo je posebno važno kod problema sa štitnjačom, gdje predugo uzimanje može izazvati nagli porast lučenja hormona štitnjače (hipertireoza).

Ashwagandha u prahu Bio

dodatak prehrani

Kada potrošimo svu energiju i stres nam ne dopušta da zaspimo

  • 100% ekološki uzgoj
  • Prirodno opuštajuća svojstva
  • Zbog antioksidansa spriječava prerano starenje
  • Štiti od stresa
  • Poboljšava pamćenje i olakšava učenje
  • Pridonosi emocionalnoj stabilnosti
125g | za 40 dana
10,29 

Preko stresa i depresije s ašvagandom

Korištenje praha ašvaganda preporučuje se posebno osobama koje se svakodnevno suočavaju sa stresom i onima koji se bore sa depresijom. Stres i depresiju često prate nesanica ili tjeskoba, što je izuzetno opterećujuće u svakodnevnom životu. Uzimajući ašvagandu, uspješno se borimo protiv svih simptoma koji prate depresiju, tjeskobu i opću iscrpljenost tijela. Korijen ašvaganda stoljećima je vrlo cijenjen u borbi protiv stresa i depresije, pomaže u prevenciji nesanice i sprečava smrt moždanih stanica. Redovitom konzumacijom, naše se raspoloženje uvelike poboljšava, a istodobno se povećava želja za seksom i poboljšava pamćenje. Također se preporučuje ženama koje imaju problema s plodnošću, jer obnavlja reproduktivne organe, pa čak djeluje i kao afrodizijak. Stres se manifestira kroz kontinuirani umor, poremećaj spavanja, emocionalnu uznemirenost i tjeskobu. Mogu se pojaviti problemi s pamćenjem, smetnje i poteškoće u izražavanju. U vrijeme stresa skloni smo infekcijama i stalno se prehlađujemo.

Stres se javlja iz različitih razloga, najčešće kada radimo dugo i naporno bez odmora i opuštanja. Ako se pridruže novčani problemi, obiteljske brige ili smrt voljene osobe, stres je gotovo neizbježan. Uzimanje ašvagande, koju sada možete pronaći kao biopaket u našoj posebnoj ponudi, može uvelike doprinjeti vašem zdravlju.

Kako koristimo Ašvagandu u prahu ?

Ašvaganda prah ima okus sličan brašnu, ako se pomiješa s tekućinom, dobiva pomalo gorak okus. Za dobre rezultate preporučuje se uzimanje 3 grama praha dnevno, pomiješanog sa sokom, vrućom vodom ili jogurtom. Za bolji san uživamo prije spavanja! Čajnu žličicu praha Ašvagande prelijte šalicom vruće vode i dodajte žličicu prirodnog kokosovog šećera ili žličicu jakonovog sirupa.

Delivery
Samo još 40€ do BESPLATNE DOSTAVE
Proizvodi u košarici

Nema proizvoda u košarici.

Posebna ponuda samo ovdje!

Dodajte u narudžbu i uštedite!

-72%
FatBurn Tea*

Doprinosi metabolizmu masti, otklanjanju viška tjelesne težine i prirodnom suzbijanju osjećaja gladi

24,90  6,97 
-63%
Detox Urinary*

2-u-1 formula za detoksikaciju koja pomaže očistiti tijelo i poboljšati eliminaciju toksina

26,90  9,95 
-80%
DETOX TEA paket

Savršena kombinacija dva čaja

59,39  11,88