Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava unutar 1-2 radna dana

Promo icon

Besplatna dostava iznad 40€!

Promo icon

Jamstvo povrata novca unutar 14 dana

Promo icon

Dokazana kvaliteta

Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava unutar 1-2 radna dana

Promo icon

Besplatna dostava iznad 40€!

Promo icon

Jamstvo povrata novca unutar 14 dana

Promo icon

Dokazana kvaliteta

Kako prevladati nesanicu?

Spavanje je jedna od najosnovnijih i najprirodnijih stvari u životu. Biološki ritam budnosti i spavanja prati nas od rođenja. San, posebno dobar i čvrst san, presudan je za kvalitetu našeg života. Potrebe za snom razlikuju se kod svakog pojedinca. Djeci je to najpotrebnije, a većini odraslih treba sedam do osam sati sna dnevno da bi normalno i zdravo funkcionirali. S godinama se potreba za snom smanjuje.

 

Međutim, dobar i kvalitetan san mnogim ljudima nije jednostavan. Mnogi se ljudi bore s poremećajima spavanja, među kojima je nesanica najčešća. Ovaj poremećaj spavanja karakterizira poteškoća prilikom zaspivanja, nemiran san te prerano buđenje. Poznajemo akutnu i kroničnu nesanicu. Akutna ili kratkotrajna nesanica nije opasna za zdravlje pojedinca. Ona može biti rezultat stresnih događaja. Utječe na koncentraciju i povećava mogućnost pogrešaka i nezgoda na radu. Ako nesanica traje više od 3 mjeseca, govorimo o kroničnoj nesanici koja je puno problematičnija jer smanjuje kvalitetu života i šteti zdravlju.

Koji su glavni uzroci za nesanicu?

Nesanicu može uzrokovati nekoliko čimbenika. Najčešći su loše navike spavanja i promjena ritma spavanja te čimbenici iz vanjske okoline, npr. buka, svjetlost. Čest su razlog i bolesti poput respiratornih, kardiovaskularnih, gastrointestinalnih i neuroloških bolesti. Nesanica također može biti uzrokovana uzimanjem određenih lijekova poput diuretika, antiepileptika i nekih antidepresiva. Nesanicu mogu uzrokovati mentalni poremećaji poput anksioznosti i depresije. Nesanica se može pojaviti i zbog straha od određene stresne situacije, poput važnog događaja, u slučaju problema na poslu, u slučaju financijskih problema, nezaposlenosti ili loših socijalnih uvjeta. Uzrok mogu biti i traumatični događaji, poput smrti voljene osobe. Čak i loše navike poput pijenja alkohola, pušenja i konzumiranja prekomjerne količine kofeina mogu dovesti do nesanice. Prema istraživanjima, nesanica je češća s godinama i te od nje više pate žene.

Koje su posljedice nesanice?

Posljedice nesanice mogu biti kognitivne, emocionalne, fizičke, motivacijske i bihevioralne.

Kognitivne posljedice očituju se uglavnom u poremećajima koncentracije i poremećajima kratkotrajnog pamćenja. Razdražljivost, emocionalna obamrlost i izljevi bijesa najčešći su kao emocionalne posljedice nesanice. Fizički znakovi uključuju jake glavobolje, migrene, oslabljeni imunološki sustav i bol pri disanju u interkostalnim mišićima. Motivacijske i bihevioralne posljedice nesanice izražavaju se u strahu od nesanice, dnevnog drijemanja i pribjegavanja alkoholu ili sedativima.

Kako si sami možemo pomoći kod nesanice?

Cilj liječenja nesanice je poboljšati kvalitetu i količinu sna te poboljšati dobrobit tijekom dana.

 

Što ako želimo sami sebi pomoći i ne želimo liječničku pomoć? U tom slučaju možemo isprobati sljedeće tehnike:

  • Smanjiti unos kofeina, alkohola i nikotina
  • Spavati ne idemo gladni ili prenajedeni, a uz to izbjegavamo piti velike količine tekućine prije spavanja
  • Izradimo raspored spavanja te svaki dan odlazimo u krevet i ustajemo u isto vrijeme
  • Ne drijemamo tijekom dana
  • Redovito smo fizički aktivni, ali izbjegavamo vježbanje prije spavanja
  • Pobrinemo se za ugodno okruženje za spavanje, bez buke i svjetlosti
  • Uvedemo konzumaciju ašvagande u naš svakodnevni život.
-25%

Ashwagandha u prahu Bio paket

dodatak prehrani

Kada potrošimo svu energiju i stres nam ne dopušta da zaspimo

  • 100% ekološki uzgoj
  • Prirodno opuštajuća svojstva
  • Zbog antioksidansa spriječava prerano starenje
  • Štiti od stresa
  • Poboljšava pamćenje i olakšava učenje
  • Pridonosi emocionalnoj stabilnosti
375g | za 120 dana
Redovna cijena: 30,87 
23,15 
i uštedite 7,72 
Što je ašvaganda?

Ašvaganda (Ashwagandha) ili na latinskom Withania somnifera jedna je od najvažnijih indijskih biljaka. Naziva se još i zimska trešnja ili indijski ginseng. U ayurvedskoj medicini uvijek je bila visoko cijenjena zbog svog izvanrednog učinka na naše raspoloženje.

Ašvaganda je mali grm sa žutim cvjetićima u obliku zvona, a plodovi biljke su narančasto-crveni. Njezin korijen samljeven u prah, koristi se u ljekovite svrhe. Uspijeva na Bliskom Istoku, dijelovima Afrike i Kine.

Bolje spriječiti, nego liječiti

Ayurveda djeluje na principu da je bolje spriječiti bolest nego ju liječiti.

Ljekovita snaga Ašvagande dolazi od količine antioksidansa skrivenih u njezinom korijenu. Najmoćniji antioksidansi u ašvagandi zasigurno su polifenoli koji uspješno brane naše tijelo od slobodnih radikala i tako pomažu usporiti starenje tijela i odumiranje moždanih stanica. Također se bore protiv toksina koji uništavaju stanice našeg tijela, a sadrži i flavonoide, koji su ujedno antioksidansi koji izravno uklanjaju slobodne radikale i štite vitamin C od oksidacije.

Ašvaganda je adaptogena biljka, što znači da istovremeno okrepljuje i smiruje funkcioniranje sustava u našem tijelu te tako uspostavlja ravnotežu u radu hormona. Istodobno poboljšava naš imunološki sustav i jača tijelo, ublažuje simptome anksioznosti i depresije te smanjuje nesanicu. Vrlo je svestrana biljka, sadrži čak 80 različitih aktivnih tvari, a koristi se za širok spektar zdravstvenih problema.

 

Ašvaganda – prirodna prevencija protiv nesanice

Ašvaganda je poznata po tome što pomaže u uklanjanju problema s nesanicom. Njezin latinski naziv to sugerira. Somnisfera znači “donositelj sna”. Navečer vraća miran san i potiče noćne hormone regeneracije, a ujutro nas budi, okrepljuje i jača.

Ašvaganda ima i mnogo drugih pozitivnih svojstava. Ublažava simptome mentalnih i neuroloških poremećaja poput anksioznosti, depresije i straha, koji su česti pratitelji nesanice. Potiče pravilno funkcioniranje nadbubrežne žlijezde i pomaže tijelu da se bolje nosi sa stresom.

 

Djeluje protuupalno i tako pomaže kod kroničnih upala kože kao što su psorijaza i dermatitis. Poboljšava imunološki sustav tijela, pomaže u regeneraciji mišića nakon napora, štiti jetru i potiče metabolizam, regulira krvni tlak, razinu kolesterola i šećera u krvi. Blagotvorno djeluje na srce i krvne žile, a pomaže i kod problema sa smanjenom funkcijom štitnjače. Važna je za muškarce i žene jer obnavlja reproduktivne organe, potiče plodnost i održava vitalnost.

Ašvaganda zaista ima ogromnu količinu ljekovitih učinaka i bila bi prava šteta izostaviti je iz svakodnevne prehrane. Preporučena dnevna količina je 3g (1 žličica). Može se umiješati u čaj, druge vruće napitke ili u smoothie. Ukoliko ju konzumiramo jednom dnevno, konzumiramo ju navečer i osiguravamo dobar i kvalitetan san.

Ašvaganda u prahu, slovenske marke Nature’s finest 100%, je prirodna i biološki uzgojena. To je najkvalitetniji oblik ašvagande, bez ikakvih dodataka. Prirodno rješava nesanicu, štiti od stresa i jača naš imunološki sustav.

Delivery
Samo još 40€ do BESPLATNE DOSTAVE
Proizvodi u košarici

Nema proizvoda u košarici.

Posebna ponuda samo ovdje!

Dodajte u narudžbu i uštedite!

-72%
FatBurn Tea*

Doprinosi metabolizmu masti, otklanjanju viška tjelesne težine i prirodnom suzbijanju osjećaja gladi

24,90  6,97 
-63%
Detox Urinary*

2-u-1 formula za detoksikaciju koja pomaže očistiti tijelo i poboljšati eliminaciju toksina

26,90  9,95 
-90%
DETOX TEA paket

Savršena kombinacija dva čaja

59,39  5,94