Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava unutar 1-2 radna dana

Promo icon

Besplatna dostava iznad 40€!

Promo icon

Jamstvo povrata novca unutar 14 dana

Promo icon

Dokazana kvaliteta

Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava unutar 1-2 radna dana

Promo icon

Besplatna dostava iznad 40€!

Promo icon

Jamstvo povrata novca unutar 14 dana

Promo icon

Dokazana kvaliteta

Kolagen unosimo preko hrane ili preko dodataka prehrani

Bez obzira na to kako ga unosimo, našem je tijelu jako potreban! Zašto? Zbog toga što je kolagen sastavni dio vezivnog tkiva te prisutan je u cijelom tijelu. Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom tijelu, predstavlja čak 30 posto svih bjelančevina u našem tijelu. 

Kolagen sestavlja srce, pljuča, ledvice, arterije, sklepe, vezi, hrustanec, kosti, nohte, kožo, lase, mišice, jetra, črevesje, spolne organe, vranico, možgane ter številne druge organe. Nakon 20. godine u tijelu se proces nastajanja kolagena uspori, što utječe na brojne tjelesne funkcije. Pad kolagena je vidljiv ne samo na koži već i na drugim organima.

Uz redovito korištenje kolagena, kroz dodatke prehrani pozitivni učinci neće se pokazati samo na koži. O pozitivnih učinkih, ki jih ima kolagen na kožo, ste verjetno že brali ali slišali. Kolagen koji se nalazi u proizvodima za njegu kože ili u obliku prehrambenih dodataka, ne brine samo za čvršću i mlađu kožu bez bora; već zahvaljujući toma da  je najveći izvor proteina u tijelu, kolagen je odgovoran i za pravilan rad mnogih drugih stanica, organa, mišića i tkiva.

Kolagen uživajmo v hrani ali kot prehranski dodatek

Hrana za obnovo hrustanca

Kolagen ne samo da pozitivno utječe na elastičnost i glatkoću kože koja posljedično izgleda mlađe, već i promiče zdravu funkciju zglobova, smanjuje upalu u tijelu, pomaže u obnavljanju crijevne barijere i sprječava Alzheimerovu bolest, poboljšava pamćenje, snižava kolesterol i održava zdravo srce. povećava gustoću kostiju, održava jake kosti, detoksicira tijelo i podržava rad jetre.

 

Kolagen je složeni protein koji se sastoji od 19 aminokiselina. Kolagen se nalazi u gotovo svim organima tijela; predstavlja 90 posto bjeloočnice, 80 posto tetiva, 75 posto kože, 60 posto hrskavice, 30 posto kostiju i do 10 posto mišićne mase. Kolagen djeluje kao ljepilo na cijelo tijelo. Veže i podupire strukturu kože, mišićnog tkiva, kostiju i tetiva.

Riječ ‘collagen’ odnosno kolagen potječe od grčke riječi kólla i francuskog sufiksa gen. Doslovan prijevod značio bi „proizvodnju ljepila“. Kolagen uistinu djeluje u tijelu kao ljepilo. Spomenuti protein koncentriran je u izvanstaničnoj matrici, koja djeluje kao potporni sustav, izgledajući poput mreže koja drži stanice na okupu. Kolagen također ‘šalje’ signale za uklanjanje upala u tijelu i popravak oštećenih stanica.

Best Seller
-50%

Kolagen SkinCare 1+1 GRATIS

dodatak prehrani

PREMIUM KOLAGEN ZA SJAJNU KOŽU BEZ BORA S DOKAZANIM DJELOVANJEM!
  • Patentirani oblik ribljeg kolagena Naticol®
  • S dodanom superhranom i vitaminom C za najbolje rezultate!
  • Hidrolizirani peptidi za optimalnu apsorpciju¹
  • Dokazano smanjuje pojavu bora¹
  • Poboljšava elastičnost kože i homogenost puti¹
  • S prirodnom aromom jagode za odličan okus
240g | za 24 dana
Redovna cijena: 57,80 
28,90 
i uštedite 28,90 

Prirodni kolagen nalazi se u svakodnevnoj prehrani

Kolagen može se konzumirati u obliku praha, kostne juhe ili uz dovoljnu konzumaciju hrane koja sadrži aminokiseline glicin i prolin.  Te aminokiseline uvjet su da tijelo proizvodi kolagen, zbog čega ih nutricionisti nazivaju esencijalnim aminokiselinama. Ako smo zdravi i naše je tijelo u optimalnom stanju, to znači da tijelo može proizvoditi samo ove aminokiseline. Pored glicina i prolina, kolagen se sastoji i od aminokiselina hidroksiprolin, hidroksilizin i drugih. No, zbog vanjskih čimbenika, poput stresa, ove aminokiseline, posebno glicin i prolin, moramo dobivati ​​svakodnevnom hranom koja se uglavnom nalazi u veganskoj prehrani ili ih dobivamo preko dodataka za prehranu. Hrana bogata glicinom uključuje banane, grah, bundeve, kivi, kelj, špinat, kupus i krastavce. Hrana koja sadrži veliku količinu aminokiselinskog prolina su grah, šparoge, vlasac, heljda i alfa-alfa klice.

 

Glicin i prolin nisu jedine hranjive tvari koje tijelo treba za proizvodnju kolagena. Jako je bitan i vitamin C. Vitamin C nalazi se u mnogim vrstama voća i povrća kao što su jagode, naranče, crvena paprika i slično. Uz vitamin C, važna je aminokiselina lizin koja se nalazi u proteinima potrebnim za sintezu kolagena.

 

Veće količine aminokiseline lizin nalaze se u grahu, leći, tempehu i kvinoji. Ako ih ne možete jesti svaki dan u obliku prirodne prehrane, najlakši način da svom tijelu pružite ono što mu je potrebno za proizvodnju kolagena je uzimanje dodatka prehrani u obliku kolagenih peptida.

Zašto dodavati kolagen u svoju prehranu?

U tijelu postoji 16 različitih vrsta kolagena, od kojih je većina tip 1. Naše tijelo stvara vlastiti kolagen, ako dobije potrebne hranjive sastojke. Međutim, sposobnost apsorpcije ovih hranjivih tvari počinje se postupno smanjivati, tome doprinosi starenje i neredovita prehrana. Nakon 35. godine proizvodnja kolagena se počinje usporavati.

Kad navršimo 40. godinu, kolagen počinje opadati, brže nego što ga tijelo može proizvesti. Kad navršimo 60. godinu, u našem se tijelu nalazi samo polovica izvornog sadržaja kolagena.

Konzumiranjem hrane koja sadrži kolagen ili uzimanjem dodataka prehrani u obliku kolagenskih peptidov, proces samnjivanja kolagena u tijelu može se usporiti.

Kolagen uživajmo v hrani ali kot prehranski dodatek
Kako dodavanje kolagena utječe na tijelo i zdravlje?

Kolagen posebno je poznat po tome što pomaže koži da izgleda mlađe. Jedno istraživanje je pokazalo je grupa testiranih koja je koristila kolagenske peptide, povećala elastičnost i hidratizaciju kože. Najveći učinak bio je vidljiv kod starijih ženskih osoba jer njihovo tijelo ne proizvodi dovoljno kolagena. Elastičnost njihove kože poboljšala se, u usporedbi s placebo skupinom, nakon samo četiri tjedna (promjena je bila najočitija u starijih žena).

 

Hrana, bogata kolagenom, također značajno utječe na kožu i stvaranje kolagena u tijelu: ta hrana ili dijeta su, na primjer, celer, krastavci, zeleno povrće, bobičasto voće, kupus i đumbir.

 

Glicin i prolin, aminokiseline koje se nalaze u prirodnom kolagenu, poznati su po svojim protuupalnim svojstvima, pa pomažu i u smanjenju boli i ublažavanju ukočenosti zglobova na prirodan način. Hrana koja podržava funkciju i zdravlje zglobova uključuje češnjak, poriluk, luk, jabuke, bademe, chia sjemenke, ananas, ekstra djevičansko maslinovo ulje, banane, kurkumu i đumbir.

Kolagen uživajmo v hrani ali kot prehranski dodatek

Konzumacija kolagena pomaže i kod probavnih problema kao što su sindrom iritabilnog crijeva, refluks, Crohnova bolest i ulcerozni kolitis, blagotvorno djeluje na kardiovaskularni fsustav, ovaj protein također smanjuje razinu kolesterola u krvi i sprječava nakupljanje plaka na zidovima krvnih žila. Mineral kalcij nije jedini odgovoran za zdrave kosti, jer više od trećine kostiju čini kolagen. Kolagen je ključni dio stanica koje čine kosti, a naziva se osteoblasti. Te stanice sprječavaju osteoporozu: što je više kolagena u krvotoku, to je gustoća kostiju bolja.

 

Kolagen također doprinosi normalnom funkcioniranju jetre, smanjuje štetu ako jedete hranu i piće koje opterećuju jetru, kao što je alkohol, za što su uglavnom zaslužni aminokiselinski glicin.

 

Koja hrana potiče stvaranje kolagena?

Aminokiselina lizin nalazi se u jetri, svinjetini, jajima, mlijeku, riži i krumpiru. Prolin se nalazi u medu, sirutki i češnjaku. Da bi kolagen nastao iz aminokiselina u tijelu, potrebne su i druge hranjive tvari, poput vitamina C, selena, cinka i kompleksa vitamina B skupine. U prehranu uključite sjeme sezama, brazilske orašaste plodove, papriku i špinat. Proteini su prisutni u leći, grašku, grahu, slanutku, grahu, prosu, heljdi, kvinoji, riži, bademima, lješnjacima, orasima makadamije, orasima, soji, lanu i sjemenkama konoplje.

 

Vitamin C nalazi se u zelenom lisnatom povrću, paprici, bobičastom voću, kiviju i brokuli. Vitamini B skupine nalaze se u kvascu, kvasnim pahuljicama, mahunarkama, orašastim plodovima i sjemenkama. Cink je prisutan u kamenicama, sjemenkama, orašastim plodovima, čokoladi, kakau, heljdi, slanutku, leći i ječmu.

 

Kolagen kao dodatak prehrani

Na tržištu postoji bogata ponuda kolagena kao dodatka prehrani. Biljni peptidi marke Sunwarrior za izgradnju kolagena su na pr. razlikuju se od kolagena u prahu dobivenog iz dijelova životinja. U svakom slučaju, bez unosa vitamina C, sinteza kolagena nije učinkovita, jer je vitamin C presudan za izgradnju ili održavanje prisutnosti kolagena u tijelu.

 

Do 45. godine razina kolagena u našem tijelu pada za čak 30 posto. Nekoliko znakova ukazuje na lošu kvalitetu kolagenskih vlakana u tijelu i njihov gubitak: kosa počinje gubiti sjaj, koža postaje manje elastična, pojavljuju se izraženije bore, a nedostatak kolagena odražava se i noktima, koji postaju krhki i lomljivi. Stoga je u svakom slučaju korisno tijelu osigurati dodatni izvor kolagena koji potiče prirodni proces stvaranja. Dodajte paket Kolagen Skin Care u svoju košaricu već danas! 

Kolagen uživajmo v hrani ali kot prehranski dodatek
Delivery
Samo još 40€ do BESPLATNE DOSTAVE
Proizvodi u košarici

Nema proizvoda u košarici.

Posebna ponuda samo ovdje!

Dodajte u narudžbu i uštedite!

-72%
FatBurn Tea*

Doprinosi metabolizmu masti, otklanjanju viška tjelesne težine i prirodnom suzbijanju osjećaja gladi

24,90  6,97 
-63%
Detox Urinary*

2-u-1 formula za detoksikaciju koja pomaže očistiti tijelo i poboljšati eliminaciju toksina

26,90  9,95 
-80%
DETOX TEA paket

Savršena kombinacija dva čaja

59,39  11,88