Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava unutar 1-2 radna dana

Promo icon

Besplatna dostava iznad 40€!

Promo icon

Jamstvo povrata novca unutar 14 dana

Promo icon

Dokazana kvaliteta

Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava unutar 1-2 radna dana

Promo icon

Besplatna dostava iznad 40€!

Promo icon

Jamstvo povrata novca unutar 14 dana

Promo icon

Dokazana kvaliteta

Nedostatak vitamina i minerala u našem svakodnevnom životu

Često osjećamo da nam nedostaje energije, pogona i entuzijazma. Osjećamo se umorno i počinjemo se pitati zašto naše tijelo više ne radi punom parom.

 

Gdje je nestala sva naša energija?
U većini slučajeva rješenje je vrlo jednostavno, našem tijelu najvjerojatnije nedostaje vitamina i minerala. Vitamini i minerali su ti koji se brinu o našoj dobrobiti i pravilnom funkcioniranju cijelog tijela.

Kakvu ulogu imaju vitamini?

Vitamini su brojne tvari koje u našem tijelu sudjeluju u procesima u obliku kofaktora u raznim enzimskim reakcijama. Uključeni su u potporu imunološkom sustavu, regeneraciju naše kože, pomažu mozgu da pravilno funkcionira i obavljaju mnoštvo drugih funkcija.

Većinu vitamina naše tijelo ne može proizvesti samo, stoga je vrlo važno da ih konzumiramo kroz raznovrsnu prehranu. Moramo spomenuti da smo svi različiti i trebamo različite vitamine. Stoga pojedinci u različitoj dobi trebaju koristiti različite vitamine, kao i sportaši, trudnice, djeca, pušači, ljudi s određenim bolestima…

Vitamini su podijeljeni u dvije kategorije. Oni koji su netopivi u vodi i topivi u mastima – to su A, D, E, K. Oni se mogu akumulirati u tijelu i kao rezultat, prevelike količine mogu dovesti do trovanja. Zatim su tu vitamini topivi u vodi – vitamini B i C. Mogućnost nakupljanja vitamina B i C znatno je manja jer se izlučuju mokraćom. Zato će prije doći do nedostatka vitamina B i C koji se kontinuirano izlučuju, nego vitamina A, D, E i K koji su pohranjeni u našem tijelu.

 

Koje vitamine poznajemo, gdje ih nalazimo i čemu doprinose?

Vitamini koji su topivi u vodi – B i C

Vitamini B skupine ili B kompleksa sastoje se od vitamina B1, vitamina B2, niacina ili vitamina B3, pantotenske kiseline ili vitamina B5, vitamina B6, biotina ili vitamina B7, folata ili vitamina B9 i vitamina B12.

B-kompleks je skupina vitamina B koji brinu o našem raspoloženju, dobrobiti i pravilnom mentalnom funkcioniranju. Vrlo su važni za naš živčani sustav.

Vitamin C važan je antioksidans za rast kostiju i vezivnog tkiva, pomažući u zacjeljivanju rana i pravilnom funkcioniranju krvnih žila. Štiti stanice od starenja, pomaže u sprečavanju oksidativnog oštećenja UV zrakama, neophodan je za pravilno funkcioniranje kosti, zubiju, hrskavice, desni, kože i krvnih žila. Nalazi se u agrumima, krumpiru, paprici, rajčici i kupusu.

Vitamini topivi u mastima

Vitamin D važan je za apsorpciju kalcija i fosfora u gastrointestinalnom traktu, pridonosi zarastanju i mineralizaciji kostiju. Primarna uloga vitamina D je održavanje homeostaze i konstantne koncentracije kalcija i fosfata u plazmi jer ubrzava njihovu apsorpciju iz probavnog trakta te je stoga važan za održavanje zdravih kostiju i zuba. Ubrzava apsorpciju magnezija iz probavnog trakta pridonoseći tako normalnoj funkciji mišića. Također doprinosi normalnom funkcioniranju imunološkog sustava.

Vitamin D naziva se i vitaminom sunca jer ga naša koža proizvodi u kontaktu sa sunčevom svjetlošću. Nalazi se u: obogaćenom mlijeku i pivskom kvascu (D2), ribljim bjelančevinama, žumanjku, a stvara se i kada smo izloženi sunčevoj svjetlosti (D3). Vitamin D3 posebno je važan za vrijeme gripe i prehlade.

Vitamin A važan je za dobar vid, zdravu kožu, brani tijelo od infekcija i tvori temeljna tkiva. Nalazi se u: ribljem ulju, žumanjku, maslacu, vrhnju, tamnozelenom lisnatom povrću, žutom povrću i voću.

 

Vitamin E je vrlo važan antioksidans. Nalazi se u mahunarkama, margarinu, žumanjku, zeljastom lisnatom povrću.

 

Vitamin K važan je u nastanku čimbenika za zgrušavanja krvi. Nalazi se u svinjetini, biljnom ulju i lisnatom povrću.

-25%

Vitamin D3 u prahu 3+1 GRATIS

dodatak prehrani

Najdostupniji oblik vitamina D3 u prahu
  • Moćna formula s 2000 IU (1000 % NRV) D3 po mjerici
  • Vitamin D3 u prahu, odličnog okusa za ugodno konzumiranje
  • Doprinosi normalnom funkcioniranju imunološkog sustava
  • Pomaže u održavanju normalne funkcije mišića
  • Pomaže u održavanju zdravih kostiju i zuba
  • Doprinosi normalnoj apsorpciji i iskorištavanju kalcija i fosfora
  • Podržava normalnu diobu stanica
  • Bez šećera
600g | za 120 dana
Redovna cijena: 31,16 
23,37 
i uštedite 7,79 
Svaki od vitamina ima posebnu funkciju u našem tijelu, stoga je vrlo važno da ih imamo dovoljno. Budući da je neke vitamine teško u potpunosti dobiti kroz prehranu, moramo biti još oprezniji i uzimati ih prema potrebi. Vitamini Nature’s Finest opskrbit će vas svime što vam je potrebno za više energije i pravilan rad tijela.

Što su minerali?

Minerali su za pravilno funkcioniranje tijela jednako važni kao i vitamini. Oni su anorganske tvari i dijele se na mikroelemente (mangan, selen, željezo, jod, bakar, kobalt, cink, krom) i makrohranjive tvari (kalcij, kalij , magnezij, natrij, klor, fosfor i sumpor). Nedostatak minerala znatno je manji nego što je to slučaj kod vitamina, ali se i dalje preporučuju trudnicama, dojiljama, ljudima s određenim bolestima. Većina minerala unosi se hranom, a izlučuje se fecesom, mokraćom i znojem.

 

Koji minerali su važni za naš imunološki sustav?

  • Magnezij

Nedostatak uzrokuje nesanicu, tjeskobu i grčeve u mišićima. Magnezijev nitrat omogućuje bolju apsorpciju i bioraspoloživost magnezijevih iona. Važan je za funkcioniranje mišića i živaca, uključujući srčani mišić.

  • Željezo
    Nedostatak može uzrokovati anemiju, tjeskobu, probleme sa štitnjačom ili oslabljeni imunološki sustav. Željezo doprinosi normalnom stvaranju crvenih krvnih zrnaca, hemoglobinu i transportu kisika kroz tijelo. Pomaže i u metabolizmu energije, imunološkom sustavu i diobi stanica.
  • Cink
    Doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava i sintezi DNA, diobi stanica, pomaže u zaštiti stanica od oksidativnih oštećenja, pomaže u održavanju normalnih kostiju i kod kognitivnih funkcija.
  • Selen
    Pomaže u zaštiti stanica od oksidativnih oštećenja, pridonosi normalnom funkcioniranju imunološkog sustava i štitnjače.
  • Kalcij
    Kalcijev laktat i kalcijev citrat pridonose maksimalnoj apsorpciji. Kalcij je vrlo važan za održavanje jakih kostiju i zubiju.
  • Kalij
    Nedostatak uzrokuje lomljivost kostiju, bolesti srca i slabost mišića. Nedostatak također može uzrokovati nadutost, zadržavanje vode, probleme sa štitnjačom i nadbubrežnom žlijezdom.
  • Jod
    Nedostatak uzrokuje lošu funkciju štitnjače, probavne smetnje, metaboličke poremećaje i pretilost.
  • Sumpor
    Manjak sumpora rezultira slabijim metabolizmom.
  • Biotin
    Najčešće se očituje razdražljivošću, problemima s kožom, gubitkom kose, umorom i nesanicom.
  • Natrij
    Nedostatak natrija uzrokuje mučninu, glavobolju, kardiovaskularne bolesti, poremećaje mišića…
Da biste svakodnevno mogli obavljati razne poslove, kako biste imali dovoljno koncentracije, energije i ne bi se razboljeli, vrlo je važan dovoljan unos minerala. Svaki mineral ima svoju funkciju i utječe na naše tijelo. Važno je voditi računa o raznolikoj i zdravoj prehrani, redovito vježbati i po potrebi unositi osnovne građevne jedinice tijela – vitamine i minerale.

Meta Bizjak, magistra nutricionističkog inženjerstva za vitamine i minerale

Meta Bizjak

MSC FOOD SCIENCE

» Vitamini i minerali jedni su od osnovnih gradivnih dijelova našeg tijela koji pomažu da ono

normalno funkcionirana. Naš je životni ritam sve brži i naporniji, a vitamine i minerale vrlo je

teško konzumirati u dovoljnoj količini samo kroz prehranu. Vrlo je važno obratiti pažnju na

unos vitamina i minerala te ih dodati ukoliko je potrebno. Nature’s Finest proizvodi sadrže

sve što našem tijelu treba, stoga ih svakako preporučujem! «

 

Delivery
Samo još 40€ do BESPLATNE DOSTAVE
Proizvodi u košarici

Nema proizvoda u košarici.

Posebna ponuda samo ovdje!

Dodajte u narudžbu i uštedite!

-72%
FatBurn Tea*

Doprinosi metabolizmu masti, otklanjanju viška tjelesne težine i prirodnom suzbijanju osjećaja gladi

24,90  6,97 
-63%
Detox Urinary*

2-u-1 formula za detoksikaciju koja pomaže očistiti tijelo i poboljšati eliminaciju toksina

26,90  9,95 
-80%
DETOX TEA paket

Savršena kombinacija dva čaja

59,39  11,88