Smanjite kolesterol s beta-glukanima
Jeste li se ikad zapitali zašto se najčešće preporučuje jesti zobene pahuljice kako bi smanjili kolesterol i spriječili kardiovaskularne bolesti? To je uglavnom zbog zdravih topivih vlakana i mnogih blagodati beta-glukana. Osigurati će bržu probavu, povećati otpor, dulji osjećaj sitosti, čišći probavni trakt, gubitak kilograma, bolji izgled i dobrobit.
Većina ljudi nikad nije čula za njih, iako je u znanstvenim časopisima moguće pronaći gotovo 13 000 stručno recenziranih članaka o beta-glukanima.
Beta-glukani iz kvasca Saccharomyces cerevisiae prirodni su polisaharidi koji se klasificiraju kao imuno-modulatori; što znači da oni „moduliraju“ (mijenjaju) naš imunološki sustav kako bi bio što učinkovitiji. Te molekule slične vlaknima djeluju aktivirajući sve stanice imunološkog sustava u tijelu. Kada se tijelo suoči sa stranim patogenima (npr. Virusima, bakterijama, gljivicama, rakom, parazitima itd.), Beta-glukani postavljaju imunološke stanice u “visoku pripravnost” kako bi se obračunali s napadačima.
Beta-glukani iz zoba jedan su od oblika topivih dijetalnih vlakana koji su snažno povezani s poboljšanjem razine kolesterola i povezanim jačanjem zdravlja srca. Kao i mnoga vlakna, dostupna su i u obliku dodatka prehrani.
Izvori beta-glukana u prirodi
Nalaze se u cjelovitim žitaricama, nekim biljkama poput zobi, mekinja, pšenice i ječma. Djeluju kao visoko konzervirane strukturne komponente staničnih stijenki morskih algi, kvasca i gljivica kao što su maitake i reishi gljive.
Zašto su nam potrebna vlakna?
Dijetalna vlakna dobivaju se iz biljne hrane koju konzumiramo. Možda ste čuli da su vlakna dobra za nas, ali jeste li znali da nisu sve iste? Dvije su glavne kategorije dijetalnih vlakana: topive i netopive. Postoje različite vrste unutar svake kategorije. Topiva vlakna, poput beta-glukana, djelomično su topiva u vodi. Netopljiva vlakna se uopće ne otapaju. Većina hrane ima obje vrste vlakana, ali količine mogu varirati. Vlakna podržavaju dobro zdravlje, jer pomažu tijelu da snizi kolesterol i kontrolira razinu šećera u krvi. Također pomažu kod zatvora i pražnjenja crijeva, održavaju zdrave bakterije u crijevima i pomažu u regulaciji tjelesne težine.