Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava unutar 1-2 radna dana

Promo icon

Besplatna dostava iznad 40€!

Promo icon

Jamstvo povrata novca unutar 14 dana

Promo icon

Dokazana kvaliteta

Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava unutar 1-2 radna dana

Promo icon

Besplatna dostava iznad 40€!

Promo icon

Jamstvo povrata novca unutar 14 dana

Promo icon

Dokazana kvaliteta

Što uzrokuje loš zadah i kako ga se riješiti

Loš zadah može biti neugodan! To svi znamo.

On može utjecati na naš privatni, društveni i profesionalni život, a nekima utječe i na samopouzdanje. Za mnoge je to uobičajeno, no relativno blago iskustvo. Moramo biti svjesni da loš zadah može pogađati i najzdravije ljude.

Ponekad je teško procijeniti imamo li neugodan zadah. Svi smo već vidjeli ili napravili trik dahtanja u dlan kako bismo pokušali onjušiti dah. Djeluje li? Nažalost, najčešće ne. Naime, vlastite tjelesne mirise često doživljavamo drugačije nego drugi ljudi.

Kako se, dakle, potruditi i izbjeći taj neugodan problem?

Prvo moramo shvatiti što uzrokuje loš zadah.

Neugodan zadah iz želuca može imati različite uzroke, od relativno blagih do ozbiljnijih. Nabrojimo nekoliko najčešćih:

  • Hrana – većina slučajeva lošeg zadaha posljedica je fermentacije komadića hrane uz pomoć bakterija u ustima. Te bakterije obično borave na mjestima kao što su zubi i desni, a posebice ako je prisutna upala usta ili zubi te na stražnjoj strani jezika. Gingivitis (upala desni) čest je uzrok nakupljanja bakterija koje uzrokuju loš zadah.
  • Duhanski proizvodi – pušenje je još jedan očit uzrok lošeg zadaha, kao i sinusnih upala, s obzirom na to da su sinusne šupljine povezane s nosom i ustima.
  • Loše dentalne navike kao što su neredovito čišćenje zubi ili loša higijena zubi. To se događa kada sitni komadići hrane ostanu zarobljeni u ustima. Naš jezik može biti još jedan uzročnik lošeg zadaha jer je prekriven bakterijama, što uzrokuje neugodne mirise.
  • Suha usta također su uzrok lošeg zadaha jer se tada smanjuje količina sline u ustima. To je čest uzrok jutarnjeg zadaha, pogotovo kod ljudi koji spavaju s otvorenim ustima.
  • Upale zubi – kvarenje zubi, bolest desni, kirurške rane i propadanje zubi, sve navedeno uzroci su lošeg zadaha.
  • Kronični refluks želučane kiseline povezan je sa zadahom iz želuca. Liječenje refluksa može izliječiti loš zadah iz usta. Ozbiljnijim, no rjeđim uzrocima lošeg zadaha pripadaju bolesti bubrega ili jetre, ozbiljne probavne poteškoće i dijabetes.

U naturopatiji loš se zadah smatra znakom da je tijelu potrebna detoksikacija. Možda ćete primijetiti promjene zadaha iz usta ako krenete s detox-programom. Više o tome kako napraviti detoksikaciju tijela na prirodan način pročitajte OVDJE!

Dok je loša higijena zubi zaslužna za većinu slučajeva lošeg zadaha, on ponekad može biti pokazatelj i drugih zdravstvenih stanja. Moramo naglasiti da se bakterije često pojavljuju zbog unutarnjih tjelesnih stanja koja utječu na jetru, metaboličke procese, probavu i druge bolesti koje nisu povezane s ustima.

Upotreba zelenog pigmenta u borbi protiv zadaha i za zdravu unutrašnjost

Pedesetih godina prošlog stoljeća za loš se zadah počeo upotrebljavati klorofil nakon što je istraživač dr. Franklin Howard Westcott predložio uporabu zelenog pigmenta u borbi protiv zadaha i za zdravu unutrašnjost. Od te prvotne tvrdnje prošlo je već neko vrijeme, no pitanje o ulozi klorofila pri liječenju lošeg zadaha još uvijek ostaje.

Vezu između klorofila i lošeg zadaha podupiru i najnovija istraživanja i dokazi, većinom u obliku različitih mješavina ulja poput mješavine maslinovog ulja te ulja peršina i mente. Takve kombinacije i sastojci zastupljeni su u prirodnim tekućinama za ispiranje usta ili u kapsulama. Konzumiranje klorofila u tekućem obliku ili u kapsulama može utjecati na unutarnje dezodoriranje tijela i time potaknuti svjež dah prema van.

Preventivne mjere

Iako klorofil može biti koristan u liječenju lošeg zadaha, on ne smije biti zamjena za dobre higijenske navike. Najbolji oblik liječenja uglavnom se oslanja na sljedeće prakse.

  • Četkajmo zube barem dvaput dnevno kako bismo odstranili komadiće hrane koji uzrokuju loš zadah. Četkanjem jezika četkicom za zube ili strugalicom za jezik dodatno ćemo spriječiti snažan zadah iz usta. Četkicu za zube mijenjajmo svaka dva do tri mjeseca. Meka četkica za zube nježnija je prema desnima i caklini.
  • Posjetimo zubarsku ordinaciju dvaput godišnje ili svakih šest mjeseci. Zubar nam može pomoći otkriti ili dijagnosticirati stanje koje utječe na usta.
  • Budimo hidrirani kako bismo spriječili loš zadah. Kada u ustima nedostaje vlage, proizvodnja sline je ugrožena, što u konačnici povećava rizik od nastanka neugodnih mirisa. Nakon buđenja usta su često suha, stoga prvo popijmo vode.
  • Ograničimo namirnice koje uzrokuju neugodan zadah kao što su luk, češnjak, ocat i šećer.
  • Prestanimo pušiti jer cigarete i duhanski proizvodi isušuju usta, povećavaju rizik za nastanak bolesti usta i stvaraju loš zadah.

Je li klorofil koristan?

Klorofil je poznat po tome što biljkama daje zelenu boju, a u velikim ga količinama pronalazimo u zelenom lisnatom povrću kao što je brokula, zelena salata, špinat te dodatci prehrani u obliku algi kao što su spirulina i klorela. Neki tvrde da se klorofilom možete riješiti akni, da on pomaže u radu jetre i da čak sprječava rak.

Dr. Liz Hanson, stručnjakinja u primorskom mjestu Corona del Mar, Kalifornija, tvrdi da klorofil pruža koristi za opće zdravlje.

„Klorofil pomaže u čišćenju svih stanica tijela, zacjeljuje rane, pomaže u očuvanju imunosnog sustava i obnavljanju crvenih krvnih stanica te čisti jetru i probavni sustav od toksina“, izjavljuje. On svakako pomaže kod lošeg zadaha, posebice kod onih koji ne konzumiraju puno povrća. „Jedno od najvažnijih svojstava klorofila liječenje je i sprječavanje lošeg zadaha iznutra“, nastavlja. „On poboljšava i probavu koja je najvjerojatniji uzrok lošeg zadaha“.

Klorela je riznica klorofila

Klorela je dobila ime po iznimnoj količini klorofila, s obzirom na to da sadrži više klorofila po gramu nego bilo koja druga biljka. Osim što pomaže u učinkovitosti našeg imunosnog sutava, neki dokazi ukazuju na to da klorela:

  • Štiti stanice od oštećenja uzrokovanih zračenjem i toksičnim metalima kao što je olovo.
  • Može se upotrebljavati pri liječenju probavnih smetnji, uključujući zatvor, crijevne upale i čireve na želucu.
  • Upotrebljava se i za liječenje ili sprječavanje napadaja astme, lošeg zadaha, visokog kolesterola i krvnog tlaka, niske razine vitamina B-12 i predmenstrualnog sindroma (PMS).
  • Neke osobe konzumiraju klorelu kako bi pokušale povećati razinu energije, napravile detoksikaciju tijela i kako bi poboljšale moždane funkcije.

Prirodan i učinkovit proizvod Algae Fresh rješava probleme s lošim zadahom na samom izvoru – u crijevu.

Algae Fresh ima čak 10x više klorofila nego alga spirulina. To je tamnozelena mikroskopska alga. Njezino ime dolazi od grčke riječi „chloros“, što znači zeleno, te latinske umanjenice „ella“, što znači maleno. Unatoč njezinim malim dimenzijama, klorela sadrži niz hranjivih tvari kao što su:

  • Bjelančevine: alga klorela sastoji se od oko 45 % bjelančevina.
  • Vitamini i minerali: osim vitamina A, B9, B12, C, E i K, klorela je bogat izvor kalcija, magnezija, fosfora, kalija i željeza.
  • Klorofil: klorela sadrži 10x više klorofila nego alga spirulina.

Algae Fresh

Prirodno i učinkovito rješenje za zadah iz usta!
  • Doprinosi zdravoj crijevnoj ravnoteži
  • Potpuno uklanja loš zadah
  • Izvor važnih vitamina i minerala
  • Izvor bjelančevina
  • Bogat izvor klorofila
140g | za 30 dana
14,69 
Delivery
Samo još 40€ do BESPLATNE DOSTAVE
Proizvodi u košarici

Nema proizvoda u košarici.

Posebna ponuda samo ovdje!

Dodajte u narudžbu i uštedite!

-72%
FatBurn Tea*

Doprinosi metabolizmu masti, otklanjanju viška tjelesne težine i prirodnom suzbijanju osjećaja gladi

24,90  6,97 
-63%
Detox Urinary*

2-u-1 formula za detoksikaciju koja pomaže očistiti tijelo i poboljšati eliminaciju toksina

26,90  9,95 
-80%
DETOX TEA paket

Savršena kombinacija dva čaja

59,39  11,88