Zašto moraš uključiti Chia sjemenke u prehranu?
    
     
      
       Male, a vrlo važne i pune zdravlja.
      
     
    
     
      
       Chia sjemenke
      
     
     spadaju u najzdraviju hranu na svijetu. Izuzetno su sitna, ali hranjiva sjemena koja potječu iz Meksika.
    
     
      Cijenile su se tisućljećima i bile su važan dio prehrane Maja, Asteka i Indijanaca. U to vrijeme su ove sjemenke bile cjenjenije od zlada, ito zahvaljujući izuzetnim vrijednostima.
     
    
     
      Srećom, chia sjemenke su sačuvane do danas, stoga možemo uživati u njihovim vrlo važnih sastojaka.
     
    
     
      Iako su Chia sjemenke male, sadrže dosta važnih hranjivih sastojaka.
     
    
- 
      Oni su
vrlo bogati vlaknima
, koja daju osjećaj sitosti. 25 g chia sjemenki sadrži oko 9 g vlakana. Sjeme upija vodu u želucu, a zatim se širi, suzbijajući nam tako apetit. To na kraju može dovesti do gubitka kilograma. Budući da su puni vlakana, pretvore se u gel kada dođu u kontakt s vodom. To pogoduje našoj probavi i tako olakšava zatvor. 
- 
      Smatraju se jednom od rijetkih vrsta sjemenki koje su
izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina.
Poznati su po protuupalnim učincima, kao i po jačanju zdravlja i mozga. Imaju blagotvoran učinak na moždane funkcije, mnogi ljudi svjedoče o poboljšanom pamćenju i boljoj koncentraciji. 
- 
      Jeste li znali da
chia sjemenke
sadrže dvostruko više proteina od ostalih sjemenki? Chia sjemenke
sadrže puno proteina
– tako da su koristan izvor biljnih proteina i pružaju niz aminokiselina, posebno za vegetarijansku i vegansku prehranu. Većina vegana voli ih koristiti kao zamjenu za jaja, jer samljevena i pomiješana s toplom vodom djeluju kao veze. 
- 
      Sjeme je
bogato mineralima
poput kalcija i magnezija te drugim elementima poput mangana koji pomažu u stvaranju enzima. Uz to,
ne sadrže gluten
i imaju nizak glikemijski indeks. 
- 
      Kombinacija masti, proteina i vlakana znači da se sjeme probavlja relativno sporo, što osigurava dugo i sporo oslobađanje energije i posljedično
održava stabilnu razinu šećera u krvi.
 
     
      Upotreba Chia sjemenki vrlo je raznolika, a kao sastojak može se uvrstiti u mnoge recepte.
     
    
     
      
       Chia sjemenke
      
     
     imaju neutralni okus u usporedbi s okusima sjemenki bundeve i konoplje. Popularan način konzumacije je natapanje vodom ili mlijekom i stavljanje u hladnjak na najmanje 2 sata (ili preko noći). Sjemenke upijaju tekućinu i tvore gel koji po teksturi podsjeća na tapioku, a poznat je kao “Chia puding”. Ako želimo začiniti okus, možemo pokušati namočiti sjeme u aromatiziranom mlijeku, voćnom soku ili dodati začine poput cimeta, đumbira ili meda.
    
Općenito, Chia sjemenke su svestrane; mogu se jesti sirove, miješati u sastojke za pečenje, posuti po salati ili si priuštiti doručak zajedno s jogurtom ili smoothiejem.
     
      Kao što vidite, zaista bi bio grijeh izostaviti ih s jelovnika, pa smo vam napisali nekoliko izvrsnih recepata i ideja kako ih koristiti i pripremiti.
     
    
     
      MATCHA CHIA PUDING SA MANGOM
     
    
     
      SASTOJCI
     
    
- 
      
3 žlice
Chia sjemenki
 - 
      
1 žličica
Matche latte praha
 - 
      
200 ml bademovog /
rižinog mlijeka
 - 
      
½ žličice
sirupa ili meda Agave
 - 
      
¼ žličice
himalajske soli
 - 
      
Svježi ili sušeni mango
 
     
      PRIPREMA
     
    
- 
      
U malu posudu ulijte bademovo mlijeko, dodajte chia sjemenke i dobro promiješajte.
 - 
      
U međuvremenu, u maloj posudi umiješajte Matcha latte prah s dosta vrućom vodom, mješajte dok ne postane glatka (čime sprječavate da se Matcha slijepi kasnije kad se umiješa u puding).
 - 
      
Smjesi Chia sjemenki dodajte Matcha smjesu, agavin sirup ili med, sol i sve zajedno promiješajte.
 - 
      
Gotovu smjesu stavite u hladnjak i pustite da odmara preko noći ili barem 2-3 sata.
 - 
      
Stavite sloj pudinga Matcha Chia u bilo koju čašu, zatim Mango i puding opet, i nastavite sa slojevima dok ne ostanete bez mase.
 

     
      CHIA PUDI S MASLOM OD KIKIRIKIJA I KOKOSOM
     
    
     
      SASTOJCI
     
    
- 
      
3 žlice
Chia sjemenki
 - 
      
1 žlica
maslaca od kikirikija
 - 
      
200 ml
kokosovog mlijeka
 - 
      
½ žlice
Agavine sirupa
ili meda
 - 
      
Kokosov čips
 
     
      PRIPREMA
     
    
- 
      
U malu posudu ulijte kokosovo mlijeko, dodajte chia sjemenke, maslac od kikirikija, agavin sirup i sve zajedno dobro promiješajte.
 - 
      
Smjesu stavite u hladnjak i pustite da odmara preko noći ili barem 2-3 sata.
 - 
      
Stavite Chia puding s maslacem od kikirikija u bilo koju čašu i pospite kokosovim čipsom.
 

     CHIA PUDING SA GRANOLOM I ČOKOLADNOM KAŠOM
    
     
      SASTOJCI
     
    
- 
      
3 žlice
Chia sjemenki
 - 
      
4 žlice
čokoladne kaše
 - 
      
200 ml
bademovog
/ rižinog mlijeka
 - 
      
1 dcl vode ili
bademovog mlijeka
 - 
      
½ žlice
Agava sirupa
ili meda
 
     
      PRIPREMA
     
    
- 
      
U malu zdjelu ulijte bademovo mlijeko, dodajte chia sjemenke, sirup od agave i sve zajedno dobro promiješajte.
 - 
      
Smjesu stavite u hladnjak i pustite da odmara preko noći ili barem 2-3 sata.
 - 
      
Za to vrijeme u maloj zdjeli pomiješajte čokoladnu kašu s vodom ili bademovim mlijekom kako biste dobili gustu smjesu.
 - 
      
U bilo koju čašu stavite sloj Chia pudinga, zatim čokoladnu kašu i Granolu te opet puding i nastavite sa slojevima dok ne ostanemo bez mase.
 
     
      
       SAVJET: Chia pudinge možete dodatno obogatiti orašastim plodovima, suhim i svježim voćem, sirupima i zaslađivačima po vašoj želji.
      
     
     Ukusno i jednostavno! Već znate koju slasticu prvu pripremite?
    


Matcha Chai latte
ZDRAVA I UKUSNA ALTERNATIVA KAVI
- Za buđenje tijela
 - Za dugotrajnu energiju bez kasnijeg pada
 - Opskrbljuje tijelo važnim antioksidansima
 - Pomaže uravnotežiti probavu
 - Bez dodanog šećera i finog okusa!
 
and save 2,38€
100% safe purchase with a no-questions-asked return policy.