Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava unutar 1-2 radna dana

Promo icon

Besplatna dostava iznad 40€!

Promo icon

Jamstvo povrata novca unutar 14 dana

Promo icon

Dokazana kvaliteta

Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava unutar 1-2 radna dana

Promo icon

Besplatna dostava iznad 40€!

Promo icon

Jamstvo povrata novca unutar 14 dana

Promo icon

Dokazana kvaliteta

INDIJSKI TRPUTAC – riznica prirodnih vlakana za urednu probavu

Suvremeni način života brz je i stresan za mnoge ljude, što također može dovesti do toga da ne uzmemo dovoljno vremena za jelo i kuhanje uravnoteženog obroka. Radije pribjegavamo brzoj hrani ili unaprijed pripremljenim obrocima jer nam to olakšava i skraćuje vrijeme za pripremu hrane. Međutim, ako većinu svog vremena jedemo takvu hranu, uskoro se mogu pojaviti razni probavni problemi.

 

Među uobičajenim probavnim problemima su nadutost i zatvor, što smo već svi sigurno iskusili. Zatvor je vrlo neugodan i može utjecati na našu dobrobit i raspoloženje. Ukoliko vas zanima prirodna pomoć kod zatvora, pročitajte više u nastavku teksta.

Mogući uzroci za zatvor

Većina uzroka rijeđeg pražnjenja crijeva može se naći u lošim životnim navikama. Neuravnotežena prehrana bogata trans masnoćama, šećerom, soli, jednostavnim ugljikohidratima i siromašna vlaknima može dovesti do zatvora i osjećaja nepotpunog pražnjenja. Često se problem javlja i zbog nedovoljnog unosa tekućine i nedovoljne količine tjelesne aktivnosti. Međutim, zatvor također može biti uzrokovan uzimanjem određenih lijekova, poput antidepresiva, određenih analgetika, dodataka željeza ili različitih bolesti poput bolesti štitnjače, dijabetesa, sindroma iritabilnog crijeva, kronične upalne bolesti, hemoroida itd. Također, možemo usporiti rad crijeva s prekomjernom upotrebom laksativa, a kao rezultat toga moguć je zatvor.

Kako si sami možemo pomoći kod zatvora?

Ukoliko je zatvor posljedica određene bolesti, prvo je potrebno bolest liječiti kod liječnika. Zatvor se može liječiti i raznim laksativima, ali moramo biti oprezni jer prečesto uzimanje laksativa dovodi do usporenog rada crijeva. Crijevo polakše probavlja hranu i stolica bez laksativa više uopće nije moguća. Tijelo s vremenom razvija toleranciju na laksative te su za normalnu stolicu potrebne veće količine laksativa.

Na određene uzroke zatvora možemo utjecati sami. Možemo se brinuti o redovitoj tjelesnoj aktivnosti i piti najmanje 2 litre tekućine dnevno. Mineralna voda s dodanim magnezijem također može pomoći pri probavi jer djeluje kao blagi laksativ. Naša prehrana ima važnu ulogu u sprečavanju zatvora. Uravnotežena i raznolika prehrana s dovoljno vlakana pomoći će nam kod zatvora. Važan je i unos kvalitetnih bjelančevina, cjelovitih ugljikohidrata i zdravih masti. Vlakna se uglavnom nalaze u voću i povrću (šljive, smokve, kiseli kupus, mekinje, zob, laneno sjeme) i pomažu u olakšavanju izlučivanja jer na sebe vežu vodu, bubre, omekšavaju stolicu i tako ubrzavaju probavu. Preporučena dnevna količina vlakana koja se unosi je oko 30 g. Jedna od biljaka koja je najbogatija vlaknima je indijski trputac, sadrži čak 70% prehrambenih vlakana.

Indijski trputac  – riznica vlakana

Indijski trputac biljka je porijeklom iz Indije. Njegovo sjeme i mljevene ljuske sjemena sadrže puno vlakana topivih u vodi. Najbolje ga je koristiti mljevenog kako bi se prehrambena vlakna koja sadrži najbolje iskoristila. Naše se tijelo ne razgrađuje i ne probavlja vlakna. Ona samo prolaze kroz naša crijeva, olakšavajući tako probavu i čisteći crijeva. Vlakna indijskog trputca u crijevima nabubre, u dodiru s vodom tvore želatinastu sluzavu tvar, povećavaju veličinu i vlagu stolice, potiču crijevnu peristaltiku i potiskuju stolicu naprijed.

 

Vlakna na taj jednostavan, a učinkovit način pomažu kod zatvora. Njihova prednost je što se, za razliku od laksativa, crijeva na njih ne naviknu tako brzo i njihova redovita primjena neće dovesti do ovisnosti i razvoja tolerancije.

Indijski trputac u prahu Bio 250g

Za prirodno uravnoteženu probavu
  • Ekološki uzgoj
  • Visok udio prehrambenih vlakana
  • Pomaže održati pravilnu razinu kolesterola
  • Pomoć pri probavnim smetnjama
250g | za 25 dana
14,89 

Ostale prednosti indijskog trputca

Indijski trputac pomaže u regulaciji probave, olakšava pražnjenje crijeva i povećava opću dobrobit. Može pomoći svima koji žele izgubiti kilograme jer sadrži malo kalorija i nabubri u želucu u dodiru s vodom. Kao rezultat toga, brže se zasitimo i jedemo manje kaloričnu hranu što nam pomaže u gubitku kilograma. Također, regulira šećer u krvi i sprečava njegov nagli pad. Pad šećera u krvi može biti uzrok stalne gladi, prejedanja i pretilosti. Regulirajući šećer u krvi, trputac pomaže i kod dijabetesa. Na sebe veže masnoće u crijevima i tako sprečava njihovu apsorpciju, sprečava pretvorbu masti u kolesterol u jetri i ubrzava izlučivanje masti. Na ovaj način trputac regulira razinu kolesterola i triglicerida.

Danas su kardiovaskularne bolesti najveći teret za zdravstvene sustave i ujedno jedne od najrasprostranjenijih bolesti. Regulirajući razinu šećera u krvi, razinu kolesterola i triglicerida, a posljedično i vrijednosti krvnog tlaka, možemo se zaštititi od kardiovaskularnih bolesti ili olakšati njihovo liječenje. Indijski trputac nam u tome može biti od velike pomoći.

Upotreba indijskog  trputca

Zbog bubrenja indijskog trputca u vodi, važno je piti puno tekućine tijekom dana, nakon konzumiranja. Preporučena dnevna količina trputca je 5 do 10 g (1 do 2 žličice).

Za bolju probavu, indijski trputac može se pomiješati s vodom ili bilo kojom drugom tekućinom (npr. sok, limunada, smoothie) i piti. Također se može umiješati u jogurt ili pahuljice. Ne zaboravimo na dovoljan unos tekućine.

Ako želite trputac koristiti za mršavljenje, dobro ga je piti pomiješanog s vodom ili bilo kojom drugom tekućinom, pola sata prije obroka. Trputac će napuniti želudac u dodiru s vodom i smanjiti apetit.

Međutim, trputac nije koristan samo za mršavljenje i probavu. Možemo ga koristiti i kao gustin u umacima, juhama, varivima od povrća ili pićima. Kao vezivo može se koristiti u proizvodnji mesnih štruca ili polpeta umjesto krušnih mrvica ili kruha. Koristan je i u pečenju slastica, kolača i palačinki jer ih čini lakšima. Zbog toga što indijski trputac ne sadrži gluten, može biti od velike pomoći u pečenju bez glutena – poboljšava teksturu, povećava lakoću i vlagu te smanjuje mrvljivost zbog stvaranja gela.

 

Nature’s Finest dodatci prehrani s indijskim trputcem sadrže mljevenu ljusku njegovog sjemena kako biste mogli koristiti što više dijetalnih vlakana za urednu probavu i veću dobrobit.

Delivery
Samo još 40€ do BESPLATNE DOSTAVE
Proizvodi u košarici

Nema proizvoda u košarici.

Posebna ponuda samo ovdje!

Dodajte u narudžbu i uštedite!

-72%
FatBurn Tea*

Doprinosi metabolizmu masti, otklanjanju viška tjelesne težine i prirodnom suzbijanju osjećaja gladi

24,90  6,97 
-63%
Detox Urinary*

2-u-1 formula za detoksikaciju koja pomaže očistiti tijelo i poboljšati eliminaciju toksina

26,90  9,95 
-80%
DETOX TEA paket

Savršena kombinacija dva čaja

59,39  11,88