Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava unutar 1-2 radna dana

Promo icon

Besplatna dostava iznad 40€!

Promo icon

Jamstvo povrata novca unutar 14 dana

Promo icon

Dokazana kvaliteta

Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava unutar 1-2 radna dana

Promo icon

Besplatna dostava iznad 40€!

Promo icon

Jamstvo povrata novca unutar 14 dana

Promo icon

Dokazana kvaliteta

Kolači od badema

Odakle dolaze bademi?

Badem je drvenasta biljka koja pripada porodici ružovki, a plodovi se ubrajaju u koštuničavo voće, a ne u orašaste plodove. Bademi rastu u Sredozemlju, a dijelimo ih na dvije vrste:

  • slatki badem je badem kojeg svi poznajemo i redovito konzumiramo.
  • gorki badem nije primjeren za konzumaciju, koristi se za izradu parfema i raznih mirisa.

Kako ih koristimo?

Bademi se vrlo često koriste u kuhinji. Oblik ovisi o svrsi upotrebe, mogu se rezati na lišće ili komadiće, mljevene bademe koristimo za maslo ili ih koristimo u obliku ekstrakta…

Mandljevo pecivo

Zbog čega ih možemo pronaći u gotovo svakoj kuhinji?

Postoji vrlo dobar razlog da su bademi toliko cijenjeni po cijelom svijetu. Osim izvrsnog okusa koji bademi bez sumnje dodaju svakom jelu,  oni slove i po izuzetno dobrim svojstvima za naše zdravlje.

  • Bademi su vrlo bogati vitaminom E. Vitamin E nas štiti od bolesti i usporava starenje jer je odličan antioksidans.
  • Bademi su bogat izvor kalcija. Zbog velikog udjela kalcija je badem vrlo popularan u veganskoj prehrani.
  • Pomažu u snižavanju kolesterola. Iako su bademi masni i prilično kalorični, ne utječu na stvaranje masnih naslaga i debljanje, što magu zahvaliti velikom udjelu
    ne zasićenih masnih kiselina.

Bademi su izuzetno hranjivi. Sadrže mnogo proteina, vlakna, kalij, kalcij,… stoga su popularni i među sportašima. Čar zbog čega se bademi često koriste u kulinarici leži u njegovom slatkom okusu koji ne obiluje ugljikohidratima. Zbog toga je ideja o kolačima koji su bogati bademima odlična kombinacija koja spaja slatko i zdravo.

 

Sastojci za kolač od badema

Sastojci za glazuru:

  • 1 žličica sitno naribane narančine kore
  • 3 žlice svježeg soka od naranče
  • ¾ šalice mljevenog kokosovog šećera i još nešto za posipanje
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • ½ žličica ekstrakta badema

Sastojci za biskvit:

  • ¾ šalice grčkog jogurta
  • 1½ šalice granuliranog kokosovog šećera
  • 4 velika jaja
  • 1½ šalice bijelog brašna
  • ¾ šalice bademovog brašna
  • ½ šalice bademovog mlijeka
  • 1 žlica rižinog napitka s bademima
  • 3 žličice praška za pecivo
  • ¾ žličice himalajske soli
  • 1 žličica ekstrakta badema
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • ¾ šalice kokosovog ulja
  • 1/2 šalice narezanih badema
Mandljevo pecivo

Priprema kolača od badema

1. Za kolač od badema trebat će nam model za tortu koji je prethodno potrebno obložiti papirom za pečenje.  Pećnicu  zagrijte na 175°C.

2. Krenut ćemo sa pečenjem badema koji će nam na samom kraju poslužiti kao ukras. Bademe narežemo na polovice te ih narezane položimo na lim za pečenje tako da formiramo jedan sloj. Pazimo se da se bademi ne preklapaju. Položimo ih u lim za pečenje u prethodno zagrijanu pećnicu. Pečemo 15 minuta i te ih svakih 5 minuta promiješamo. Nakon što prime lijepu zlatnu bojicu bademi su pečeni. Nakon čega ih izvadimo iz pećnice i pustimo da se ohlade.

3. Nastavljamo pripremati glazuru. Uzmite naranču i sitno naribajte njezinu koricu, a zatim izrežite naranču na pola i iscijedite sok od naranče. Uzmite malu zdjelu i u nju dodajte narančinu koru, sok od naranče, kokosov šećer u prahu, ekstrakt badema i vanilije. Pjenjačom miješajte dok glazura ne postane potpuno glatka. Posudu sa glazurom pokrijemo i pustimo da odstoji.

Mandljevo pecivo

4. Za pripremu tijesta trebate veću posudu. U nju dodajte jogurt i jaja te dobro promiještajte. Nakon toga dodamo brašno, bademovo mlijeko, bademovo brašno, prašak za pecivo, ekstrakt vanilije i badema te na kraju himalajsku sol. Sve sastojke dobro promiješamo kako bi se dobro spojili. Dodamo rastopljeno kokosovo ulje i ponovo sve skupa umijesimo. Na početku ćete dobiti osjećaj da se ulje ne može dobro umiješati u smjesu zbog toga savjetujemo da budete uporni i mijesite barem 2-3 minute. Na taj način će te postići da se svi sastojci lijepo spoje.

5. Pripremljeno tijesto izlijte u model za tortu. Budite pažljivi da smjesu razlijete jednakomjerno. Stavimo peći 35 do 45 minuta (ovisno od pećnice). Je li naša kolač pravilno pečen testiramo za čačkalicom i to tako da je zabodemo u sredinu (kod pravilno pečenog tijesta mora vani izaći suha). Ukoliko se na nju primi smjesa moramo peći malo duže.

6. Nakon što je biskvit pečen izvadimo ga iz pećnice i pustimo da se ohladi cca 10 minuta. Nakon čega si pripremimo stalak za tortu. Biskvit okrenemo na stalak i odmah nastavljamo sa glazurom koju stavljamo na topli biskvit. Glazuru razmažite kistom i to radite toliko dugo dok se cijela glazura ne upije u biskvit.

7. Zadnji korak je ukrašavanje torte, bitno je da to radite još dok je glazura topla. Na ovaj način postižemo da se bademi “zalijepe” za glazuru. Ostaje nam još onaj teži dio, a to je pustiti ovu prekrasnu slasticu da se dobro ohladi. Za kraj možete sve skupa posuti šećerom u prahu.

 

Delivery
Samo još 40€ do BESPLATNE DOSTAVE
Proizvodi u košarici

Nema proizvoda u košarici.

Posebna ponuda samo ovdje!

Dodajte u narudžbu i uštedite!

-72%
FatBurn Tea*

Doprinosi metabolizmu masti, otklanjanju viška tjelesne težine i prirodnom suzbijanju osjećaja gladi

24,90  6,97 
-63%
Detox Urinary*

2-u-1 formula za detoksikaciju koja pomaže očistiti tijelo i poboljšati eliminaciju toksina

26,90  9,95 
-90%
DETOX TEA paket

Savršena kombinacija dva čaja

59,39  5,94