Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava unutar 1-2 radna dana

Promo icon

Besplatna dostava iznad 40€!

Promo icon

Jamstvo povrata novca unutar 14 dana

Promo icon

Dokazana kvaliteta

Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava unutar 1-2 radna dana

Promo icon

Besplatna dostava iznad 40€!

Promo icon

Jamstvo povrata novca unutar 14 dana

Promo icon

Dokazana kvaliteta

Kruh od banane – recept

Jede li vam se našto slatko nakon ručka ili večere, ali nemate volje ni vremena za pripremiti kolač? Pripremili smo izvrstan i jednostavan recept za zdravi kruh od banane za čiju pripremu vam treba samo 15 minuta.

 

Kruh od banana radi se od zdrobljenih banana. Sočan je, sladak i mekan te se brzo priprema i sličan je kolaču. Postoji nekoliko verzija i recepata ove mekane slastice koja je vrlo popularna u inozemstvu. Banane su glavni sastojak i bez njih ovaj recept ne bi postojao. One mu daju slatkoću, a važni su i drugi sastojci.

‘Banana bread’ je s popularizacijom sode bikarbone i praška za pecivo prvi put postao popularan recept u američkim kuharicama 1930-ih. Prvi put se pojavio u kuharici Pillsbury’s Balanced Recipes iz 1933. godine.

 

Svjetski dan kruha od banana je 23. veljače. Banane su se u Sjedinjenim Državama pojavile tek 1970-ih pa im je trebalo neko vrijeme da se počnu pojavljivati ​​kao sastavni dio raznih slastica. Neki povjesničari hrane vjeruju da je kruh od banana bio nusproizvod Velike depresije jer snalažljive domaćice nisu željele baciti prezrele banane (u to su vrijeme još uvijek bile skup proizvod), dok drugi vjeruju da je moderan kruh od banana razvijen u komercijalnim kuhinjama za promociju brašna.

Banane su izvrstan izvor vitamina B6 i kalija, a također su bogate vitaminom C, manganom, magnezijem i nekim drugim vitaminima B kompleksa.

Zbog visokog udjela kalija banane su korisne za prevenciju visokog krvnog tlaka i kardiovaskularnih bolesti kao i za zdravlje bubrega. Visok sadržaj vlakana, poput pektina i rezistentnog škroba, usporava prolazak hrane iz želuca u tanko crijevo što zauzvrat usporava porast šećera u krvi nakon obroka i produžava osjećaj sitosti. Vlakna koja se nalaze u bananama također pomažu u redovitoj probavi i poboljšavaju inzulinsku rezistenciju.

Banane također sadrže važne antioksidanse, dopamin i katehine koji pridonose zdravlju kardiovaskularnog sustava. Uvjerenje da banane poboljšavaju raspoloženje zbog sadržaja dopamina je pogrešno jer dopamin ne može prijeći krvno-moždanu barijeru i stoga ne može izravno djelovati na mozak.

Ako želimo da se šećer iz pojedenih banana još sporije otpušta u krv i da glikemijski indeks bude niži, banane treba jesti zajedno s orasima ili maslacem od orašastih plodova. Česta i ukusna kombinacija su, na primjer, banane i maslac od kikirikija.

 

Zdravi kruh od banana može biti idealan za doručak, kao desert, međuobrok uz kavu ili zdravi međuobrok za vašeg školarca. Uz kruh od banane savršeno paše svježe voće, dodatna žlica maslaca od kikirikija kao preljev ili mljeveni orasi i kakao u prahu.

Sastojci za kruh od banana

 

Priprema kruha od banane
  • Prvo ćemo pomiješati mokre sastojke. Umutite 3 jaja sa 50 g šećera. Zatim postupno dodajte kokosovo ulje tijekom miješanja, prethodno zdrobljene banane (dlanovima stisnite banane u kori, a zatim ih po potrebi zgnječite vilicom na tanjuru), kokosov jogurt i maslac od kikirikija.
  • U posebnu posudu prosijte brašno s praškom za pecivo, dodajte kakao u prahu i cimet. Zatim se suhi sastojci polako dodaju mokroj masi uz miješanje da smjesa postane gusta. Ako dodate previše kakaa u prahu ili brašna, jednostavno razrijedite masu s rižinim mlijekom.
  • Smjesa se zatim premjesti u tepsiju i po vrhu razmaže velika žlica maslaca od kikirikija. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 40 minuta (ventilacija).
  • Kruh od banane prilično je lagan i sočan ako slijedite recept – ako pripremite rjeđu masu. Ako želite čvršći kruh, u redu je da je masa vrlo gusta i da kruh pečete još oko 5 minuta, inače bi trebao biti rjeđi.

 

Delivery
Samo još 40€ do BESPLATNE DOSTAVE
Proizvodi u košarici

Nema proizvoda u košarici.

Posebna ponuda samo ovdje!

Dodajte u narudžbu i uštedite!

-72%
FatBurn Tea*

Doprinosi metabolizmu masti, otklanjanju viška tjelesne težine i prirodnom suzbijanju osjećaja gladi

24,90  6,97 
-63%
Detox Urinary*

2-u-1 formula za detoksikaciju koja pomaže očistiti tijelo i poboljšati eliminaciju toksina

26,90  9,95 
-80%
DETOX TEA paket

Savršena kombinacija dva čaja

59,39  11,88