Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava unutar 1-2 radna dana

Promo icon

Besplatna dostava iznad 40€!

Promo icon

Jamstvo povrata novca unutar 14 dana

Promo icon

Dokazana kvaliteta

Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava unutar 1-2 radna dana

Promo icon

Besplatna dostava iznad 40€!

Promo icon

Jamstvo povrata novca unutar 14 dana

Promo icon

Dokazana kvaliteta

Štitnjača – nepravilna funkcija i prirodno liječenje

Što je štitnjača?

Štitnjača je dio endokrinog sustava koji je u osnovi skupina žlijezda. Poznata kao mali organ u obliku leptira u grlu, vrlo je važna za naše zdravlje i dobar osjećaj. Žlijezda proizvodi hormone koji uravnotežuju raspoloženje i razne funkcije u tijelu. Štitnjača izlučuje hormone štitnjače izravno u krv te se oni distribuiraju u razna tkiva.

Hormoni štitnjače utječu na brojne vitalne tjelesne funkcije.

„Hormoni štitnjače utječu na brojne vitalne tjelesne funkcije, uključujući otkucaje srca, održavanje kože, rast, regulaciju temperature, plodnost i probavu. Oni pomažu i srcu, mišićima i drugim organima da normalno funkcioniraju“, kaže dr. Jerome M. Hershman, profesor medicine na Medicinskom fakultetu David Geffen na sveučilištu UCLA.

Zadaća je štitnjače uzimanje joda koji se nalazi u nekoliko namirnica i pretvaranje joda u hormone štitnjače: tiroksin (T4) i trijodtironin (T3). Stanice štitnjače jedine su stanice u tijelu koje mogu apsorbirati jod. Te stanice ujedinjuju jod s aminokiselinom tirozina u hormonima T3 i T4 koji se zatim puštaju u krvotok i prenose po tijelu, gdje kontroliraju metabolizam (pretvorba kisika i kalorija u energiju).

Svaka stanica u tijelu ovisi o hormonima štitnjače za regulaciju svog metabolizma. Normalna štitnjača proizvodi oko 80 % hormona T4 i oko 20 % hormona T3, a ipak, T3 ima oko četiri puta veću hormonalnu „moć“ od T4.

„Na ovaj je način štitnjača jedan od „glavnih kontrolora“ koji regulira gotovo sve veće metaboličke funkcije u tijelu“, kaže Cindy Samet, profesorica kemije na koledžu Dickinson u Carlisleu u Pennsylvaniji. „Funkcija mozga, srca i bubrega i tjelesne temperature, rast i snaga mišića – i još mnogo toga – ovise o volji štitnjače“.

Znate li znakove nepravilnog rada štitnjače?

U Hrvatskoj ima između 200 000 i 300 000 ljudi koji se bore s problemima štitnjače i problemima povezanima sa štitnjačom, no većina pacijenata ne zna uzrok svojih problema i ne pripisuju ih poremećajima u radu štitnjače. Da biste normalno živjeli, kretali se i održavali zdravo tijelo, važno je prepoznati hormonalnu neravnotežu i liječiti je na odgovarajući način.

Znakovi da štitnjača ne radi ispravno:

  • povećana tjelesna masa
  • iscrpljenost i depresija
  • suha koža
  • prorjeđivanje i ispadanje kose
  • nesanica
  • problemi sa začećem
  • visok kolesterol
  • visok krvni tlak
  • gubitak seksualne želje
  • hrapav glas i natečeno grlo
  • kronični umor.

Smanjena i povećana funkcija štitnjače

Problemi sa štitnjačom nastaju iz dva potpuno suprotna razloga – smanjene i povećane funkcije hormona štitnjače. Hipotireoza stanje je kada žlijezda funkcionira manje nego što je potrebno za održavanje ravnoteže u tijelu. Kada pretjerano djeluje, naziva se hipertireoza.

Hipertireoza ima nekoliko uzroka. Glavni hormon koji štitnjača izlučuje jest tiroksin, zvan T4. Hipertireoza stanje je koje nastaje kao posljedica prekomjerne proizvodnje hormona T4. Najčešći je uzrok autoimuni poremećaj uzrokovan Gravesovom bolesti, gdje nastaje nekoliko vrsta protutijela.

Simptomi hipertireoze jesu umor ili slabljenje mišića, što dovodi do problema s podizanjem ili penjanjem uz stepenice, pojačana anksioznost, brzi i nepravilni otkucaji srca, nesanica, gubitak težine, povećana učestalost stolice i lagana menstruacija.

Najčešći uzrok hipotireoze jest bezbolno i spontano uništavanje žlijezde zbog autoimunog procesa zvanog Hashimotova bolest. Ostali uzroci uključuju rad štitnjače i liječenje pretjerano aktivne štitnjače.

Simptomi hipotireoze jesu ekstremni umor, depresija, zaboravnost, oticanje u zglobovima, sporiji rad srca, porast tjelesne mase, zatvor i jake menstruacije.

Zadosten vnos joda v telo je izrednega pomena

Jod je mineral, ki ga naše telo potrebuje za pravilno delovanje ščitnice in drugih organov. Največji vir naravnega kelatiranega joda so morske alge in morske ribe. Kelatirana oblika pomeni, da je mineral vezan na aminokisline. Dnevno naj bi odrasla oseba zaužila 150 mikrogramov joda.

Pri težavah s pretiranim delovanjem ščitnice moramo paziti na zadosten vnos joda v naše telo. Jod je nujno potreben za sintezo ščitničnih hormonov , pomanjkanje lahko namreč povzroči golšavost ali težave v razvoju ščitnice. A to sta skrajna simptoma, ki nastopita, kadar gre za ekstremno pomanjkanje joda.
Če težav s ščitnico nimamo, to še ne pomeni, da zaužijemo dovolj joda. Pomanjkanje joda se namreč kaže tudi v obliki drugih simptomov, ki jih na prvi pogled morda niti ne pripisujemo pomanjkanju tega minerala. Kadar uživamo premalo joda, se pogosto počutimo depresivni, po nekaterih raziskavah smo celo manj zmožni zbranosti in kognitivnih funkcij. Pojavi se suha in luskava koža, krhki in lomljivi nohti, utrujenost, počasnejša presnova, pridobivanje telesne teže, motnje srčnega utripa, zmanjšanje plodnosti, migrene, ciste na jajčnikih in razvoj škodljivih bakterij v črevesju, kar privede do prebavnih težav in nevšečnosti.

 

Jod mora biti zato prisoten v vsakodnevni prehrani v takšni obliki, da ga lahko telo absorbira. Zadostno količino si zagotovimo z zdravo uravnoteženo prehrano in drugimi naravnimi prehranskimi dopolnili.

Prehrana s dovoljno joda i selena

Prehrana u Hrvatskoj ne uključuje dovoljno joda. Zato se moramo potruditi da uživamo u hrani koja ga sadrži u velikim količinama: ribe i morski plodovi, luk, špinat, tikvice, jaja, ananas, jagode, kokos, marelice. Izbor je velik, što znači da nećemo imati problema u sastavljanju raznolikog jelovnika s jodom. Iako nam je potrebno samo 70 mikrograma selena dnevno, ovaj je mikroelement i antioksidans važan za preciznu funkciju štitnjače. U hranu bogatu selenom ubrajamo ribe, rakove, školjke te jetra, meso i jaja.

-33%

THYROID

dodatak prehrani

Revolucionarni napitak za pravilan rad štitnjače
  • Regulira tjelesnu težinu ¹
  • Pomaže uravnotežiti probavu ¹
  • Održava zdravlje kože ¹
  • Utječe na opću dobrobit ¹
  • Brine se o normalnom hormonalno-emocionalnom stanju ¹
  • S dodanim selenom i jodom
  • Ugodan okus, veganski i bez dodanog šećera
140g | za 14 dana
Redovna cijena: 35,99 
24,11 
i uštedite 11,88 
Delivery
Samo još 40€ do BESPLATNE DOSTAVE
Proizvodi u košarici

Nema proizvoda u košarici.

Posebna ponuda samo ovdje!

Dodajte u narudžbu i uštedite!

-72%
FatBurn Tea*

Doprinosi metabolizmu masti, otklanjanju viška tjelesne težine i prirodnom suzbijanju osjećaja gladi

24,90  6,97 
-63%
Detox Urinary*

2-u-1 formula za detoksikaciju koja pomaže očistiti tijelo i poboljšati eliminaciju toksina

26,90  9,95 
-90%
DETOX TEA paket

Savršena kombinacija dva čaja

59,39  5,94