Kokosove kocke – recept
    
     
      Da li ste znali da kokosovu palmu zovu i drvo života? Kokos je prava riznica minerala koji imaju razne pozitivne učinke na naše zdravlje.
     
    
     
      
       Danas smo vam pripremili recept za ukusne kokosove kocke koje se rade bez pečenja i od cjelovitih sastojaka. Kolač s kokosom je desert u kojemu možete uživati bez frižnje savijesti – sastojci donose brojne pozitivne učinke. Ne vjeruješ? Čitaj dalje..
      
     
    
     
      Ekstra djevičansko kokosovo ulje
     
    
     
      Kokosovo ulje
     
     je zadnjih godina dobilo status superhrane – unatoč tome što sadrži dosta zasićenih masnoća. Zašto?
    
     Masne kiseline u
     
      kokosovom ulju
     
     pružaju brzu energiju tijelu i mozgu i potiču tijelo na sagorijevanje dodatnih kalorija.
    
Prehrambene masnoće sadržane u kokosovom ulju pripadaju skupini srednjelančanih triglicerida (MCT), što znači da nakon konzumiranja ulaze ravno u jetru i tijelo ih odmah koristi kao izvor energije.
     
      Kokosovo ulje
     
     sadrži prirodne zasićene masti koje snižavaju razinu lošeg kolesterola u krvi. Uz to, smanjuje šećer u krvi, a istraživanja pokazuju da ima pozitivne učinke na mozak jer pomaže u ublažavanju stresa, tjeskobe i depresije.
    
     Poznajemo dvije vrste
     
      kokosovog ulja
     
     – djevičansko i rafinirano.
     
      Djevičansko kokosovo ulje
     
     100% je prirodno i hladno prešano. Djevičansko kokosovo ulje popularno je zbog ugodne arome i okusa, a sastoji se od snažnih antioksidansa, zdravih masnih kiselina i esencijalnih vitamina.
    
S druge strane, rafinirano kokosovo ulje je ono koje se termički obrađuje, rafinira, izbjeljuje i odstranjuje se miris. Konačni proizvod ima vrlo malo okusa po kokosu. Jeftinije je, ali nije toliko kvalitetno jer tijekom obrade gubi svoja ljekovita svojstva.
     
      U Nature’s Finestu nudimo vam najkvalitetnije
      
       kokosovo ulje – ekstra djevičansko
      
      , hladno prešano i bez pojačivača okusa, zaslađivača ili konzervansa.
     
    

     
      Kakao maslac
     
    
     Ne samo da je vrlo koristan u kozmetici –
     
      kakao maslac
     
     sjajan je i u kuhinji. Mnogi deserti zapravo imaju još bolji okus ako umjesto redovitog maslaca dodamo kakaov, jer daje glatku i svilenkastu teksturu te blagi čokoladni okus.
     
      Kakao maslac
     
     je čvrst na sobnoj temperaturi i brzo se topi na vrućini, što ga čini savršenim sastojkom za izradu svježih slastica i glazura.
    
     
      
       Kakao maslac
      
      sastoji se od ogromne količine antioksidansa, vitamina i minerala. Njegove hranjive tvari jačaju naš imunološki sustav i djeluju protuupalno. Sadrži i oleinsku kiselinu koja smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti te usporava starenje i poboljšava raspoloženje.
     
    
     
      Brašno od rogača
     
    
     Već su naše bake koristile
     
      rogač
     
     u orehnjači, a također i u kavi. Zdrava je zamjena za kakao i čokoladu. Slatkastog je okusa koji podsjeća na karamelu. Šećeru iz
     
      rogača
     
     nije potreban inzulin za razgradnju – pa je izvrstan za dijabetičare i one koji izbjegavaju šećer. Uz to, ne sadrži gluten ili stimulanse, poput kofeina.
    
Bogat je izvor antioksidansa, posebno polifenola i flavonoida. Oni smanjuju stvaranje slobodnih radikala i ubijaju stanice raka. Imaju ljekovite učinke na srce i krvne žile, a istraživanja pokazuju da imaju i blagotvoran učinak na zdravlje mozga.
     
      
       Rogač
      
      također sadrži ogromnu količinu vitamina i minerala koji jačaju naš imunološki sustav. Veže štetne tvari za sebe i tako pomaže kod probavnih problema i potiče zdravlje crijeva.
     
    
     Chia sjemenke
    
     
      Chia sjemenke
     
     bile su važan dio prehrane drevnih južnoameričkih civilizacija, a posljednjih godina postaju sve popularnije i kod nas. I ne bez razloga –
     
      chia sjemenke
     
     izuzetno su hranjive. Sastoje se od velikog udjela bjelančevina i prehrambenih vlakana koja nas dugo drže sitima i tako pomažu u gubitku suvišnih kilograma. One su jedan od
     
      rijetkih biljnih izvora omega-3 masnih kiselina koje djeluju protuupalno u našem tijelu i smanjuju razinu lošeg kolesterola u krvi
     
     .
     
      
       Chia sjemenke
      
      sadrže i snažne antioksidanse i važne minerale
     
     koji se brinu o zdravlju kostiju, zuba i probavnog trakta.
    
     
      Recept koji danas dijelimo sadrži sve navedene namirnice, a budući da je to desert bez toplinske obrade, sastojci zadržavaju sva svoja ljekovita svojstva. Ovo je zdravi kolač od kokosa u kojem možete uživati potpuno bez grižnje savjesti.
     
    
     
      Osnova za kokosove kocke
     
    
- 
      110g
 
 
 zobenih pahuljica
 
 
- 40g američkih oraha pekan*¹
- 
      1 žlica
 
 
 chia sjemenki
 
 
- 
      1 žlica
 
 
 brašna od rogača
 
 
- 
      1 žlica
 
 
 kokosovog ulja
 
 
- 
      50g
 
 
 kakao maslaca
 
 
- 
      2 žlice
 
 
 agavinog sirupa
 
 
 (ili drugog tekućeg zaslađivača)
- 10 datulja*²
     
      Kokosova krema
     
    
- 
      180g
 
 
 čipsa od kokosa
 
 
- 
      55g
 
 
 kokosovog ulja
 
 
- 320g kokosove kreme
- 
      Po želji: do 5 žlica
 
 
 agava sirupa
 
 
 *³

     
      Priprema kokosovih kocki
     
    
- Sve sastojke za “biskvit” tj. bazu stavite u multipraktik ili procesor hrane i izmiksati. Uz miješanje nekoliko puta postružite masu s rubova posude. Masa će dobiti mrvičasti izgled, ali može se dobro oblikovati rukama.
- Obložite mali pleh papirom za pečenje, na njega izlijte osnovnu masu i utisnite je na dno tepsije. Stavite u hladnjak da se stvrdne.
- Dodajte kokosovo ulje i kokosove listiće u multipraktik i dobro izmiješajte. Smjesu umiješajte u kokosovu kremu i po želji dodajte agavin sirup. Zatim masu prelijte po biskvitu i stavite posudu u zamrzivač na jedan sat.
- Kad se krema stvrdne nožem oblikujte kockice. Po želji ih možete preliti glazurom od čokolade. Peciva se čuvaju u hladnjaku (do 6 dana) ili u zamrzivaču (do 2 mjeseca). Prije posluživanja kocke iz zamrzivača ostavite na sobnoj temperaturi 10-20 minuta da omekšaju.




     
      Savjeti za savršene kokosove kocke:
     
    
*¹ pecan orasi se također mogu zamijeniti običnim orasima ili sjemenkama konoplje ili suncokreta
*² ako koristite suhe datulje, namočite ih prije upotrebe. Ako ćete koristiti veće datulje poput medjoola, koristite samo 6
*³ ako izbjegavate šećer, izostavite agavin sirup u kokosovoj kremi. Po želji ga možete zamijeniti medom ili drugom vrstom sirupa – javorima, od datulja, đumbirovim…

Kokosovo ulje Bio ekstra djevičansko
Pridonosi održavanju zdrave razine kolesterola
- 100% ekološki uzgoj
- Hladno prešano i ekstra djevičansko
- Djeluje antioksidativno
- Pomaže u apsorpciji važnih minerala
- Djeluje antibakterijski, protugljivično i antivirusno.
and save -0,00€
100% safe purchase with a no-questions-asked return policy.
